Helt ärligt så har jag trott att jag skrivit om de TV-serier som jag rankar som de bästa genom tiderna. Här i bloggen alltså. Men så verkar inte vara fallet. Kan inte för mitt liv hitta åt något inlägg som behandlar ämnet under de mer än 11 år som denna bloggresa pågått. Vilket känns underligt. Men det får det lov att bli ändring på nu.

Det finns så sjukt många bra TV-serier för tillfället och listan med nya fylls kontinuerligt på. Vet ju att jag har utelämnat en himla massa bra serier, för att inte tala om suveräna dokumentärer som jag faktiskt valt att ignorera som genre helt och hållet. Det har gjort att jag inte har med t.ex. Evil Genius eller Making a Murderer som båda är fantastiska. Har också medvetet utelämnat mer verklighetsgrundade reality serier såsom Top Gear och The Grand Tour, hur mycket nöje de än skänker. Nä, har hållit mig till dramatiseringar, men även om jag gjort det så har det inte varit lätt! Raka motsatsen faktiskt! När man börjar sålla bland alla serier så inser man hur mycket bra det gjorts och fortfarande gör. Kanske än mer nu då kvalitetsserie på kvalitetsserie spottas ut. Enormt kul men också tidkrävande att se allt. Men är man intresserad så är man ju, eller hur?

7. The West Wing (1999 – 2006)
Vita Huset, som serien hette på svenska, klassades länge som den näst bästa serien som gjorts efter plats fem på denna lista av undertecknad. Aaron Sorkins drama om den amerikanske presidenten med en fantastisk Martin Sheen i huvudrollen är inget annat än TV-drama när den är som bäst. Fullständigt banbrytande dialog då den hade premiär, introducerande av walk & talk-filmning, spännande och gripande drama och sist, men inte minst, en skådespelarensemble som inte går av för hackor. Det gjorde – och gör! – serien helt fantastiskt bra. Jag gillar de flesta av Sorkins TV-serier men denna är verkligen juvelen i kronan. Om ni inte sett de sju säsongerna så har ni verkligen något att se fram emot!

6. Life on Mars (2006 – 07)
BBC:s fantastiska lilla pärla till serie som tagit sin titel från David Bowies hitlåt är verkligen något som tilltalar undertecknad. Manchester polisen Sam Tyler från år 2006 är med i en bilolycka och vaknar upp 1973 där det mesta i det som händer hämtar sitt grundkoncept från en textrad i Bowies sång; Take a look at the law man, beating up the wrong guy. Mixen mellan 70-tal, polisserie och en rad övernaturliga element gör den helt fantastisk och det i kombination med en strålande Philip Glenister som DCI Gene Hunt gör att den slår sig in på min 10-i-topp. Den har nyinspelats i en rad länder, men jag har bara sett den amerikanska versionen som även den är sevärd, bara inte lika bra som förlagan. Även fortsättningen Ashes to Ashes håller hög kvalitet. Har du inte sett någon av dem så råder jag dig starkt att leta upp dem. Så bra är de!

5. A-Team (1983 – 87)
Jag brukar för det mesta hävda att detta är den bästa TV-serien som gjorts. Punkt! Eller kanske inte ”punkt” ändå. Hade jag gjort denna lista för 10 år sedan så hade den definitivt hamnat på första platsen och även om jag skulle kunna placera den där även nu så är det inte riktigt sant längre. Men det går nog inte nog uttrycka hur mycket jag tycker om Hannibal, B.A, Face och Howling Mad Murdock. Precis som jag skrev i #SeriesStruck4 så hade den en enorm påverkan på mig som tonåring och det har hängt med sedan dess. Jag gillar även filmen som kom 2010, med nya skådespelare givetvis, och skulle gärna ha sett en uppföljare på den. Men TV-serien är det som startade allt och som är fantastisk, speciellt de tre första säsongerna.

10-i-topp TV-serier #10-8