Helt ärligt så har jag trott att jag skrivit om de TV-serier som jag rankar som de bästa genom tiderna. Här i bloggen alltså. Men så verkar inte vara fallet. Kan inte för mitt liv hitta åt något inlägg som behandlar ämnet under de mer än 11 år som denna bloggresa pågått. Vilket känns underligt. Har skrivit, fler än en gång, om Film, Filmmusik, TV-spel, TV-spelsmusik, Spelkonsol och har även listat vilka låtar jag gillar med en rad artister såsom Michael Jackson, Meat Loaf, Avantasia m.fl. och håller på med en lista med Queensryche samt har en på gång med Iron Maiden. Så varför har jag aldrig skrivit en lista om de bästa TV-serierna? Menar har ju skrivit om en rad serier separat som jag gillar eller inte gillar, men uppenbarligen aldrig om min Topp-10. Men det får det lov att bli ändring på nu. Med tanke på att jag även redan skrivit om min lista med bästa TV-seriemusiken så ter det sig ju än märkligare att jag inte gjort en TV-serielista. Men, som sagt, nu blir det ändring på det.

För lite mer än 1,5 år sedan så skrev jag en serie inlägg vilket baserades på Twitter-hashtaggen #FilmStruck4, som startades av streaming tjänsten Filmstruck, där de uppmanar att man skall lista 4 filmer som definierar en själv som person. Det här innebar inte nödvändigtvis de fyra som man tycker är bäst utan det är de som bäst beskriver vilken person man är som skall listas, vilket skapade en trend utan dess like och spred sig snabbt utanför filmens underbara värld till praktiskt taget allt som går att lista och som kan beskriva vem man är. I inlägget #SeriesStruck4 så skrev jag om de 4 TV-serier som definierat mig under min uppväxt, kanske inte så mycket de som definierar mig nu, men de fyra serierna var/är; ”How the West Was Won”, eller Macahan som serien hette på svensk television, ”V” med tillägget Besökarna här i Sverige, ”Trolltyg i Tomteskogen”, vilket egentligen inte är någon serie, och sist men inte minst ”A-Team”. Av dessa så är det väl, handen på hjärtat, endast en som kommer att finnas med på 10-i-topp-listan. Vilken? Läs vidare så får ni se. Vill ju inte spoila överraskningen!

10. Friends (1994 – 2004)
Vänner, som serien hette när den sändes på svensk TV kan nog vara en av de absolut bästa sitcom-serierna som gjorts. Eller, i min bok är det den bästa! Jag har alltid hållit Vänner högre än Seinfeld, även om jag kommit att uppskatta Seinfeld mer nu när jag blivit lite äldre. Vänner har en oförklarlig förmåga att suga in mig som tittare och det är oklart hur många gånger jag sett de olika avsnitten. Jag fastnar än i dag om jag ser ett klipp, en snutt eller råkar slå på ett avsnitt. Så bra är det! Jag tillhörde den där skaran som alltid tyckte att Monica var den snyggaste av de tre tjejerna och jag relaterade nog alltid mig själv mest till Chandler av de tre grabbarna. Vänner är sån stor del av mina sena tonår och början in i vuxenlivet att serien nog präglat mig mer än jag vill tro. Man skulle nog, på något konstigt vis, kunna säga att jag växte som människa i takt med hur serien utvecklades och mognade. Därför, och för att den är fruktansvärt rolig, underhållande och engagerande, så hamnar den på plats 10 på denna lista:

9. Stranger Things (2016 – )
När Duffer Brothers skapade Stranger Things så drog de inspiration från Steven Spielberg, John Carpenter, Stephen King och 80-talet rent generellt. Alla de olika popkultursreferenserna skapar en häftig häxblandning som… ja, bara fungerar. På köpet så lyckades bröderna skapa Netflixs absolut bästa serie så här långt, vilket inte vill säga lite med tanke på antalet kvalitetsserier de producerat på sistone. Jag gillar denna helskarpt och ifall det beror på det övernaturliga temat, referenserna till Carpenter och Spielberg eller det faktum att det utspelar sig på 80-talet, vet jag inte. Kanske är det igenkänningsfaktorn både hos de yngre som spelar Dungeons & Dragons, kanske är det för att jag identifierar mig med hur lik jag var som ung gällande den gestaltade tonårskärleken, eller så kanske det bara är så att jag fortfarande finner Winona Ryder oemotståndlig. Vem vet? Oavsett så är den tillräckligt bra för att knipa niondeplatsen på denna lista:

8. Supernatural (2005 – )
Jag minns väl när jag började titta på Supernatural, något jag faktiskt skrev om här i bloggen i dennes begynnelse. Det här är avgjort den serie som jag följt längst. Den är nu inne på sin 15:e och sista säsong och även om det varit en resa upp och ned i kvalitet så har den alltid roat och inspirerat. När man nu har följt bröderna Winchester så här länge och det är på väg att ta slut snart, känns nästan lite som att förlora en släkting, eller åtminstone kär ägodel. Precis som jag skrev där 2008 så diggar jag allt från bilen, till musiken, till det övernaturliga temat. Serien är helt enkelt jag på något konstigt vis. Om jag själv skulle gjort en TV-serie så hade den förmodligen sett ut på detta sättet. Kanske med en tydligare twist mot Film Noir, men ändå. Det finns bättre, mer välgjorda och mer välspelade serier, men helheten och atmosfären i denna tilltalar verkligen mig vilket gör att den, om något, platsar på denna lista: