Så är det den här tiden på året igen med galor och prisutdelningar i allehanda kategorier och företeelser. Den 9 februari går årets Oscarsgala av stapeln och härom veckan så presenterades vilka filmer som blivit nominerade till att vinna den åtråvärda statyetten. Precis som tidigare år så har undertecknad för avsikt att kika igenom alla de filmer som nominerats i kategorin Bästa Film, vilka i år är 9 till antalet, och betygsätta dem utefter mina preferenser. Hur till vida jag sedan tycker som Oscarsjuryn återstår att se men allt som oftast så brukar jag tycka att någon annan film än den som vinner borde ha vunnit. Hur det blir i år lär vi få veta den 9 februari…

Jojo Rabbit
Taiki Waititi verkar vara het för tillfället och karln dyker upp lite här och var både som regissör, manusförfattare och skådespelare. Jag gillade hans Hunt for the Wilderpeople väldigt mycket och när han nu skulle göra parodi på Andra Världskriget så såg jag fram emot det hela. En skådespelarensemble med Scarlett Johansson, Sam Rockwell och Waititi själv, för att nämna några, talade för att det kunde bli ett litet mästerverk. Men så blev inte riktigt fallet. Faktiskt inte ens nära. Visst, en småkul, knasig och underhållande liten bagatell till film är det, men att ge den mer än knappt godkänt i betyg vore att ta i lite väl mycket. Filmen är ett habilt hantverk, den höll mitt intresse för stunden och jag kan rekommendera den till var och en som vill ha lite verklighetsundanflykt för en stund. En godkänd film som underhöll för stunden men som inte lämnar några bestående intryck är jag rädd.

Betyg: 3 av 5

1917
Filmer om Första Världskriget hör definitivt inte till vanligheterna men när ingen mindre än Sam Mendes, med bland annat American Beauty, Road to Perdition, Skyfall och Spectre på meritlistan, tar sig ann historien så förväntar man sig en film utöver det vanliga. Vilket det också är. En film utöver det vanliga. Visst, det kanske inte är något mästerverk, men att filmen är fotad på ett sätt som ger en känslan av att allt är gjort i en enda tagning gör det hela speciellt bara därigenom. Jag gillade filmen helskarpt med dess coola foto, dess spännande men ack så enkla grundpremiss, det suveräna skådespeleriet rakt över hela rollbesättningen, den verklighetstrogna produktionsdesignen och det oväntade i berättandet. Om filmer som utspelar sig under Första Världskriget blir så här bra så ser jag verkligen fram emot fler av samma typ.

Betyg: 4 av 5

Image result for jojo rabbit poster
Related image

1. Ford v Ferrari – Betyg 4
2. 1917 – Betyg 4
3. Once Upon a Time in Hollywood – Betyg 3
4. The Irishman – Betyg 3
5. Marriage Story – Betyg 3
6. Jojo Rabbit – Betyg 3
Joker – Betyg ?
Little Women – Betyg ?
Parasite – Betyg ?