Gamereactor Sverige startade en artikelserie för ett tag sedan där de listar deras fem favoriter inom en rad filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tycker undertecknad. Tänkte därför haka på och lista mina favoriter i samma genre som den de just publicerat, allt eftersom de fortskrider med sina tio artiklar, eller de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, som de siktat in sig på. Om jag gör fler eller färre får väl framtiden utvisa, tänker jag. Hänger ni på?

Den tredje delen i deras artikelserie är topp-5 krig, där de listat följande filmer; 5) Ran, 4) The Hurt Locker, 3) The Thin Red Line, 2) Apocalypse Now och 1) Saving Private Ryan. Fantastiska filmer, tror jag i alla fall. Har nämligen inte sett allihop. Har inte sett sett Katryn Bigelows hyllade Oscarsvinnare The Hurt Locker eller Akira Kurosawas Ran. Vet inte riktigt varför jag undvikit dem. Men, men, så är det ibland. Man hinner inte med att se allt, antar jag. Så, håller jag med om listan? Kanske. Delvis i alla fall. Beror väl återigen lite på vad man lägger in i kategorin. Vad en ”krigsfilm” är för mig. Som jag skrev sist så kan ju filmer tillhöra olika genrer samtidigt och i grunden är det väl upp till var och en vad man väljer att sortera in dem i för genre. Om jag skall kommentera de övriga filmerna på deras lista så är ju Den Tunna Röda Linjen rena rama sömnpillret i min värld. Snyggt foto och en och annan oväntad händelse men verkligen inget för undertecknad. Storheten i Apocalypse Now går inte att bestrida men den har aldrig riktigt varit en favorit hos mig. Hur som helst, nedan är min topp-5 gällande vad jag klassificerar som krigsfilmer:

5) Kelly’s Heroes (1970)
Ljuvlig liten pärla till film med Andra Världskriget som bakgrund. Strålande skådespelarensemble med Clint Eastwood, Terry Savalas, Don Rickles, Harry Dean Stanton och en suverän Donald Sutherland. När Kelly får reda på av en tillfångatagen tysk officer att nazisterna tänker flytta 16 miljoner dollar i guld så kläcks en plan att tillsammans med andra i sin pluton att försöka stjäla guldet. Lättsam och underhållande film med en allvarlig underton som platsar väl in på listan. Som Oddball säger: Why don’t you knock it off with them negative waves? Why don’t you dig how beautiful it is out here? Why don’t you say something righteous and hopeful for a change? Inga negativa vågor här inte! Suverän film!

4) The Last Samurai (2003)
Att jag gillar Tom Cruise som skådespelare är nog något som inte undgått så många. Skulle nästan sträcka mig så långt som att vilja påstå att han är en av de bästa vi har på vita duken nu. Så bra är han! Oerhört hög lägstanivå på hans filmer. När det här lilla mästerverket släpptes var det nog inte många, allra minst jag själv, som insåg hur bra denna film är. Cruise alkoholiserade och avdankade Kapten Algren anlitas av Japans armé för att lära dem strida med skjutvapen och därigenom besegra ett uppror mot den japanska Kejsaren. Magiskt skådespeleri av Cruise och Ken Watanabe som titelns samuraj som är ledaren för upproret. Vackert foto, gripande historia och välgjorda stridsscener är bara pricken över i:et i denna underbara lilla pärla.

3) The Guns of Navarone (1961)
Med Gregory Peck, David Niven och Anthony Quinn i huvudrollerna så kunde knappast denna filmatisering av Alistair MacLeans historia gå fel, eller hur? På den Grekiska ön Navarone så kontrollerar tyskarna havet under det Andra Världskriget med hjälp av två stora kanoner. En militärstyrka bestående av allierade och grekiska soldater skickas på ett uppdrag för att försöka förstöra kanonerna. Det är bakgrunden till detta lilla mästerverk som innehåller det mesta såsom svek, förräderi, hjältemod, äventyr och framförallt actionfyllda strider. Rekommenderas varmt om du inte sett den!

2) Saving Private Ryan (1998)
Steven Spielbergs suveräna Andra Världskrigsskildring har kanske en av filmhistoriens absolut bästa inledningar (ja, efter Lord of the Rings – The Two Towers då) med de allierades landsättningen i Normandie som fokus. Suverän film med en suverän Tom Hanks i huvudrollen. Ett samarbete mellan regissören och skådespelaren som förebådade de båda herrarnas framtida samarbete i vad som skulle komma att bli världens bästa TV-serie och krigsskildring; Band of Brothers. När samtliga tre av titel-Ryans bröder stupar i kriget får Hanks och hans mannar i uppdrag att hitta och se till att den sista brodern kommer hem helskinnad till sin mor. Fantastiskt skådespeleri, grymt foto, verklighetstrogen skildring av krigets fasor och en gripande historia gör detta till den näst bästa krigsfilmen i min bok.

1) Where Eagles Dare (1968)
Att nummer åtta på min tio-i-topp-lista över de bästa filmerna genom tiderna, och den högst rankade krigsfilmen på listan, skulle komma in på första platsen är nog ingen direkt överraskning. Detta är verkligen favoriten när det kommer till krigsfilmer. Den skulle kanske kunna klassas som en äventyrsfilm istället för krigsfilm men den utspelar sig trots allt under andra världskrigets högdagar och handlar om soldater, därav kvalificerar den in i min bok. Handlingen, den andra av Alistair MacLean på denna lista, är i första anblick enkel. En av 1900-talets största skådespelare i form av Richard Burton i huvudrollen, ackompanjerad av en ung Clint Eastwood, försöker genomföra en farlig räddningsoperation djupt inne i Nazi-kontrollerat territorium. Burton är Major Smith, en brittisk militär som beordras att leda ett fritagningsförsök av en tillfångatagen General. Eastwood spelar en amerikansk löjtnant som till en början är konfunderad vad hans roll i ett helbrittiskt uppdrag går ut på, men upptäcker snart att dess syfte är av en annan, mer delikat, natur. Detta är helt klart en av de bästa äventyrs- och krigsfilmer som gjorts med en hel del överraskande vändningar i historien. Med gott om action som håller intresset på topp så rekommenderas denna varmt om ni inte sett den tidigare. Har ni sett den så rekommenderas att den ses igen. Så det så!

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer 6) War Horse, 7) Casablanca, 8) Inglorious Basterds, 9) Full Metal Jacket och 10)  Schindler’s List . Bubblare får väl bli Das Boot. Någon svensk krigsfilm? Har inte sett Gränsen från 2011, men vet att den fått fina recensioner. Frågan är om det finns fler? Osäker. Så i brist på annat får det bli kultklassikern Repmånad.

Tidigare inlägg:
Topp-5 filmer: Komedier
Topp-5 filmer: Action