För en drös inlägg sedan så skrev jag ju om att jag skulle på Iron Maidens konsert på Ullevi den 27 juni 2020, något som den rådande Covid-19-situationen satte stopp för, och det nya datumet är nu 22 juli i år. När jag skrev det där inlägget så konstaterade jag att jag aldrig gjort något topp-10-lista med vad jag anser vara deras bästa alster. Konstigt nog. Men, det tänkte jag ändra på nu. Fast att försöka att kondensera ned och rangordna Maidens fantastiska låtrepertoar till en lista på bara 10 stycken är ingen lätt uppgift, sanna mina ord. Antalet fantastiska verk som de åstadkommit är helt fenomenalt och det finns så sjukt många bra låtar som man måste lämna utanför. Bara man börjar lyssna på en del låtar som inte kom med så vill man ändra sig direkt. Lovar. Deras låtskatt är enorm!

Om det vore Maidens album istället för låtar jag skulle rangordna så kommer det nog inte som någon överraskning för någon att Brave New World-skivan skulle toppa min lista. När det begav sig och milleniet var nytt så snurrade återkomsten av Bruce Dickinson till bandet konstant i CD-spelaren i bilen – vilket ofta kommenterades av min vapendragare Chewie. Tror faktiskt inte jag tycker det finns en enda dålig låt på den skivan och lättnaden över att Bruce var tillbaka och placerade ersättaren Blaze Bayley på avbytarbänken var monumental. Inte för att Blaze var en direkt dålig sångare, för det är han inte, men det lät helt enkelt inte som Maiden under hans stins i bandet. Sedan att hans återkomst producerade Maidens bästa skiva till dags dato är inget annat än magiskt, eller vad sägs om låtar som Blood Brothers, Out of the Silent Planet, Ghost of the Navigator och till och med The Nomad? Magiskt bra skiva! Magiskt bra låtar! Men här kommer fortsättningen på mitt helt ärligt försök att rangordna Maidens låtar och även här finner vi en låt från Brave New World-skivan: 

7-Brave New World (Brave New World, 2000)

6-Dance of Death (Dance of Death, 2003)

5-Fear of the Dark (Fear of the Dark, 1992)

Tidigare:
#1
#4 – 2
#7 – 5

#10 – 8
8-Hallowed Be Thy Name (Number of the Beast, 1982)
9-The Wicker Man (Brave New World, 2000)
10-Rime of the Ancient Mariner (Powerslave, 1984)