Min genomtittning av filmerna som nominerats till Best Picture går inte riktigt så snabbt som jag tänkt mig och jag har väl förlikat mig med att jag inte kommer hinna kika igenom alla innan Oscarsgalan går av stapeln nu i natt. I år så blev 10 filmer nominerade i kategorin Bästa Film, som kategorin heter på svenska, och undertecknad har, precis som tidigare år, för avsikt att kika igenom samtliga för att bilda mig en egen uppfattning om deras kvalitet. Som ni vet vid det här laget så brukar jag ju sällan tycka detsamma som juryn och hur till vida det även gäller årets filmer återstår väl att se:

Nightmare Alley
Det man gillar med Guillermo del Toros filmer är det där fantasifulla, det där verklighetsbaserade som ändå flyter in i sagornas värld med sina udda kreationer och mystiska väsen. Här lyser det sagolika med sin frånvaro och det känns ovanlig förankrat i verkligheten för att vara del Toro, även om det i och för sig utspelar sig på en karneval i 1940-talets USA. Fast att det är så är ingen nackdel. Faktiskt inte. Historien som baseras på William Lindsay Greshams novel med samma namn är en bra förlaga och filmen gör ingen besviken med en fantastisk skådespelarensemble som förtrollar. Filmen rekommenderas varmt!

I 1940-talets New York så ansluter sig den otursförföljde Stanton Carlisle till en klärvoajant och hennes mentalistiska make på en resande karneval. Med hjälp av nyvunnen kunskap, erhållen från den mentalistiska maken, så skapar sig Stan en gyllene biljett till framgång genom att lura de rika och mäktiga. I hopp om att tjäna de stora pengarna så kommer han på en plan för att lura en av stadens farligaste män med hjälp av en mystisk psykolog som mycket väl kan vara hans mest formidabla motståndare hittills.

Betyg: 4 av 5

King Richard
Will Smiths gestaltning av Richard Williams är inget annat än helt fantastisk och om någon annan ens är påtänkt för guldstatyetten för bästa manliga skådespelare så blir jag riktigt förvånad. Will förtjänar verkligen att vinna statyetten. Punkt. Även filmen i övrigt en riktigt angenäm historia där den fram till nu utan tvivel är den absolut bästa av de nominerade filmerna som jag sett, även om den ligger nära föregående film i detta inlägg. Jag gillade King Richard och tror nog att du kommer göra detsamma, om inte annat för Will Smith i en annorlunda roll som ändå är han på något vis.

Med en tydlig vision och en 78-sidig plan är Richard Williams fast besluten att skriva in sina döttrar, Venus och Serena, i tennishistorien. Med träning i regn såväl som sol på Comptons försummade tennisbanor så formas flickorna av sin fars orubbliga engagemang och sin mammas balanserade perspektiv och skarpa intuition. Obevekligt så trotsar de alla till synes oöverstigliga odds och omgivningens rådande förväntningar som ställs på dem. Baserad på den sanna och inspirerande historien följer vi med på den upplyftande resan för en familj vars orubbliga beslutsamhet och ovillkorliga tro i slutändan levererar två av världens största sportlegender.

Betyg: 4 av 5

How to Watch Nightmare Alley: Is It Streaming or in Theaters?
FlixChatter Review: King Richard (2021) – FlixChatter Film Blog

1. King Richard – Betyg 4

2. Nightmare Alley – Betyg 4

3. Dune – Betyg 3

4. West Side Story – Betyg 3

5. Don’t Look Up – Betyg 2

6. The Power of the Dog – Betyg 2

7. Belfast?

8. Coda?

9. Drive My Car?

10. Licorice Pizza?

Tidigare: SandkatastrofHunddans, Mardrömskung