Tänkte fortsätta inlägget där jag listade de bästa teasers som släppts för diverse filmer med att nu lista de tio bästa när det kommer till den rättmätiga trailern för filmen. En trailer består av en serie utvalda och ihopklippta delar från en film, vanligtvis 2 till 3 minuter lång, med avsikt att promota filmen i fråga och för att locka dig som tittare att köpa endera biljetter till filmen om vi pratar bio, eller att köpa/hyra filmen om vi pratar Blu-Ray/DVD/Streaming. Att det kallas för just trailer kommer från att man i begynnelsen visade dem efter en film var slut och att de då rent bildligt utgjorde ett slags släpvagn. Dock så lämnade ofta biobesökarna biografen direkt efter filmen så man började visa trailern före huvudfilmen istället, vilket är standard idag. Så, precis som i fallet med teasern så kommer här mina 10 favoriter när det kommer till trailers:

10. Taken (2008) – ”Trailer”
Jag gillar Taken. Visst, det kanske inte är den mest djuplodande filmen i världshistorien men det är helt klart en av de bästa actionfilmerna som gjorts och trailern med Liam Neesons telefonmonolog är inget annat än helt briljant. Trailern får med allt det viktiga som behövs för att man skall bli sugen att se mer och hela grejen med kidnappning av unga tjejer och den slavhandel som ligger till grund berör en verkligen. Mycket bra trailer!

”I will look for you, I will find you and I will kill you.”

9. Mad Max: Fury Road (2015) – ”Official Trailer”
Att Fury Road är en av föregående årtiondes absolut bästa actionfilmer råder det nog väldigt få tvivel kring och när man byggde byggde upp intresset för filmen så släppte man inte bara en fenomenal Comic-Con first look och en suverän teaser trailer, även om den inte kom med på Topp-10-listan, utan man släppte även denna fenomenala trailer som verkligen, verkligen lockade en att se filmen. Fantastiskt bra!

”What a day, what a lovely day!”

8. Mission: Impossible – Fallout (2018) – ”Official Trailer”
Teasern, med den fantastiska fusionen mellan Mission: Impossible-temat och Imagine Dragons låt Friction är snudd på briljant, men det är den officiella trailern för den senast släppta filmen i serien som får undertecknad att gå igång. Underbart klippt, perfekt voice-over och precis lagomt mycket visat utan att spoila hela filmen. En riktigt, riktigt bra trailer för en riktigt, riktigt bra film med andra ord.

”The end you’ve always feared is coming.”

7. Spectre (2015) – ”Trailer”
Det är många som inte var så förtjust i Daniel Craigs fjärde film som den engelske superspionen men för egen del så tycker jag den är den bästa av hans fem filmer och trailern gör en precis så där sugen på att se filmen som sig bör. Lagomt mörk och med helt rätt ton så spänner den förväntningsbågen till max och som om det inte var nog, så går inte teasern som kom före av för hackor heller.

”You had no authority!”

6. Napoleon Dynamite (20xx) – ”Trailer”
Att säga att Napoleon Dynamite är lite udda vore nog årets underdrift och inte är trailern som skall promota filmen annorlunda. Vilket är bra! För det är precis den knasighet, sköna stämning och speciella komik som uppvisas, vilket är helt olikt vad alla andra brukar visa upp i trailers, som gör att man blir oerhört sugen på att se filmen ifråga. Jag gav filmen plats sju på min lista över Topp-5 Komedier och trailern är precis lika fantastiskt bra.

”Ever taken it off any sweet jumps?”

5. Alien (1979) – ”Trailer”
Fantastisk trailer till en fantastisk film (även om jag tycker att Aliens är den bättre filmen i serien) som verkligen, verkligen sätter premissen och stämningen som den vill förmedla. Sjukt intensiv och stegrande musik och avslöjar inte någonting alls om handlingen utan gör en bara nyfiken på vad som egentligen försiggår. Man blir på något sätt både lite stressad, lite rädd och samtidigt enormt sugen att ta reda på vad det egentligen är som händer, vilket är precis det som en riktigt, riktigt bra trailer skall förmedla!

In space no one can hear you scream

4. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015) – ”Trailer”
Star Wars har ju alltid legat undertecknad varmt om hjärtat och när så J.J. Abrams skulle nystarta en ny trilogi så var förväntningarna minst sagt höga. Även om jag tycker The Force Awakens faktiskt är en bra film, precis så där nostalgisk och samtidigt nyskapande som man vill att en ny SW-film skall vara, så var den officiella trailern snudd på briljant. För även om det släpptes två riktigt bra teasers (#1 & #2), så var det trailern som förtjänar allt beröm. Magiskt och nostalgiskt bra på samma gång!

”It’s true. All of it.”

3. A Star is Born (2018) – ”Official Trailer 1”
Den här trailern ger mig i stort gåshud varje gång som Lady Gaga börjar sjunga. Magiskt bra film, helt suverän låt och trailern, ja trailern gjorde verkligen att jag ville se filmen på direkten. Det här var verkligen den perfekta trailern för den här typen av film och Lady G:s sångröst, jag säger bara det! Fantastisk! Vilket hon om inte annat visade på deras uppträdande med låten på Oscarsgalan.

”Tell me something girl…”

2. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) – ”Official Trailer #1 & #2
Hypen inför Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens fantasy-trilogi visste nog inga gränser när det begav sig. Precis som jag listade First Teaser på första platsen och Teaser Trailer på tredjeplatsen över Bästa Teasers så hamnar helt givet de två officiella trailers som släpptes för den första filmen högt på denna lista. Att jag placerar båda på samma placering kommer sig helt enkelt av att jag inte kan skilja dem åt då de är lika suveräna båda två.

”Legend tells of a ring…”
”There is evil there that does not sleep”

1. The Maltese Falcon (1941) – ”Official Trailer”
Denna magiska lilla Film Noir-pärla som jag håller som den fjärde bästa filmen genom tiderna har även en trailer som på sitt egna lilla vis tilltalar undertecknad något fenomenalt. Egentligen så är den relativt enkel i sitt utförande men det är nog just det som jag gillar. Början med Sydney Greenstreet som bryter den fjärdeväggen (långt innan Deadpool eller någon annan gjorde det!) är helt briljant för att bygga upp hype inför det som komma skall och när sedan Bogie kommer in i bilden som ”the most ruthless lover you’ve ever met” så kan man inte annat än kapitulera önska att det fanns mer att se. Fantastisk film, fantastisk trailer och en värdig nr 1 på min lista.

”Come closer. I want to talk to you.”

Tidigare:
Best teasers