Helt ärligt så har jag trott att jag skrivit om de TV-serier som jag rankar som de bästa genom tiderna. Här i bloggen alltså. Men så verkar inte vara fallet. Kan inte för mitt liv hitta åt något inlägg som behandlar ämnet under de mer än 11 år som denna bloggresa pågått. Vilket känns underligt. Men nu har det ju blivit ändring på det och här kommer nu avslutningen.

Det finns ju, som ni nog förstår, en hel del serier som jag inte sett. Att ha sett alla serier som finns är ju en nära nog omöjligt uppgift. Men, det är ju inte det som den här listan gör heller, listar de bästa av alla serier någonsin. Nä, den listar de serier som JAG gillar bäst av de jag sett. Med det sagt så finns det ju några på radarn som jag ännu inte sett och som kanske hade kunnat komma med. De jag främst kommer att tänka på är Vikings, Fargo, Narcos, Peaky Blinders, Watchmen, His Dark Materials, The Walking Dead, The Handmaid’s Tale, Downton Abbey, Big Little Lies, Sharp Objects, Westworld, Sopranos, Six Feet Under, The Wire, The Crown och Breaking Bad. Alla på ett eller annat sätt hyllade av fans såväl som kritiker.

Listan till trots, och alla de andra fantastiska serier som jag räknat upp, så fanns det speciellt tre serier som hamnade precis, precis, utanför listan och ifall jag skulle göra om den imorgon så skulle de mycket väl kunna finnas med. På bekostnad av någon av de som finns med just nu då förstås. De som var enormt nära att hamna på listan var för det första Into the Badlands, en helt fantastisk serie med framtidsdystopi, kampsport och ett väldigt snyggt foto. Oerhört tråkigt att den blivit nedlagd efter bara 3 säsonger. Den andra serien som kom just utanför var 24, den kanske bästa actionserien som gjorts. En serie som satte ribban för alla framtida actionserier och som jag följde slaviskt genom alla säsonger och tillhörande filmer. Är få actionhjältar som kan mäta sig med Jack Bauer, om någon? Den tredje och sista serien som hamnade utanför är nya The Mandalorian och ja, jag vet, det var en oerhört ojämn första säsong som Disney levererade. Men vad gör väl det? Det är ju den första live-action Star Wars TV-serien för böveln! Helt underbart! Kan ju vara så att jag är lite förblindad av just detta och håller den högre än den förtjänar, men om så är fallet så visar det sig väl med tiden. De tre första avsnitten står sig som något bland det bästa som gjorts tycker jag. Sedan svackar det till sista avsnittet, som levererar TV-magi igen. Men nu till första platsen på min lista:

1. Band of Brothers (2001)

Att ens börja beskriva med ord hur fenomenalt bra Band of Brothers verkligen är går nästan inte. Till att börja med så har nog alla lovord som går att sägas, skrivas eller…ja, för den delen framföras, redan…ehh, framförts. Precis så bra är den! Om inte bättre! Steven Spielbergs och Tom Hanks Andra Världskrigs-epos är så bra, så rörande, så verklighetstroget och så makalöst fantastiskt välgjort så att det skär i hjärtat varje gång men ser serien. Både pågrund av allt som händer men även för att man inte vill att det skall ta slut. Man lever, andas, lider och känner med Easy Company, som man får följa från deras träning, via invasionen av Normandie fram till Andra Världskrigets slut, och det känns nästan som om man är en i kompaniet. Alla som på ett eller annat sätt missat, eller för den delen undvikit, denna pärla uppmanas härmed att ögonblickligen skaffa ett abonnemang hos HBO och börja kika, ni kommer inte att ångra er! Intervjuerna med de riktiga krigsveteranerna från Easy Company och den historiska bakgrunden med krigets fasor och något av de värsta som hänt i modern tid; förintelselägren, gör den mer än värd att se och bör påminna oss om att inte upprepa samma misstag igen. Det tillsammans med den underbara musiken, det skyhöga produktionsvärdet, den råa realismen, det fantastiska skådespeleriet där varje roll tillsatts utefter hur lika skådespelarna såg ut de verkliga personer de gestaltade och ett fantastiskt manusarbete baserat på Steven E. Ambrose bok gör denna serie till ett absolut måste. Det här är min favorit och jag är säker på att det blir din med om du inte sett den redan.

  1. Band of Brothers (2001)
  2. Game of Thrones (2011-19)
  3. Fawlty Towers (1975-79)
  4. True Detective (2014- )
  5. A-Team (1983-87)
  6. Life on Mars (2006-07)
  7. West Wing (1999-2006)
  8. Supernatural (2005- )
  9. Stranger Things (2016- )
  10. Friends (1994-2004)

Där är den nu, min 10-i-topp-lista. Rätt eller fel? Tja, smaken är ju som baken så om någon tycker annorlunda så är det helt OK. Så här tycker jag. Som avslutning så kan jag ju kanske nämna ett par framtida serier som både ser och verkar fantastiska och som jag definitivt kommer att kika på så snart de släpps. Några har jag nämnt här i bloggen redan, andra kanske även är nya eller okända för er. Hur som helst, den jag ser fram mest emot, utan konkurrens, är filmatiseringen av Robert Jordans fantasy-epos Wheel of Time. Ser även fram emot den nya Lord of the Rings-serien plus den kommande serien Hunters. Samtliga av dessa producerade av Amazon. Ser också fram emot de Marvel producerade serierna baserade på deras Marvel Cinematic Universe på Disney+, mest för att se ifall de lyckas bättre än vad alla möjliga andra gjort med deras serier tidigare (Netflix, ABC, NBC m.fl.). Även den kommande Star Wars/Obi Wan Kenobi-serien skall bli extremt kul att se då jag verkligen gillar Ewan McGregor i rollen.

10-i-topp TV-serier #10-8

10-i-topp TV-serier #7-5

10-i-topp TV-serier #4-2