Helt ärligt så har jag trott att jag skrivit om de TV-serier som jag rankar som de bästa genom tiderna. Här i bloggen alltså. Men så verkar inte vara fallet. Kan inte för mitt liv hitta åt något inlägg som behandlar ämnet under de mer än 11 år som denna bloggresa pågått. Vilket känns underligt. Men nu har det ju blivit ändring på det och här kommer fortsättningen på listan.

Det är en hel rad med fantastiska serier som inte kommit med på listan. Jag vet. Men som också ni vet så är det inte lätt att försöka kondensera ned alla makalösa alster som finns till en lista på bara tio. Vissa av de serier som jag utelämnat hade garanterat funnits med ifall jag gjort listan för ett antal år sedan. Andra hade jag velat haft med bara för att det är de jag tittar på nu. Men, och det är här kärnan i frukten kommer fram, jag har försökt göra en lista med de serier som bäst stått emot tidens tand och som jag fortfarande endera regelbundet ser på eller som jag fastnar framför ifall jag flippar förbi dem på TV:n. Det här har ju gjort att jag tvingats utelämna en hel solfjäder med storheter såsom The Persuaders, Lost, Twin Peaks, Modern Love, Jack Ryan, Good Omens, Carnival Row, The Terror, The Boys, American Gods, Sherlock, Altered Carbon, alla Netflix Marvel-serier (Daredevil, Punisher m.fl.), Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, Mad Men, The Blacklist, Preacher, Manhunt: Unabomber, Mindhunter, Seinfeld, Wayward Pines, 11.22.63, X-files, Millennium, Chernobyl, Deadwood, Boardwalk Empire, The Newsroom, Studio 60 on the Sunset Strip, Generation Kill, The Pacific, True Blood, Firefly, Monty Python’s Flying Circus, Police Squad, The Saint, Miami Vice, M.A.S.H., MacGyver, Mission: Impossible, The Musketeers, Ashes to Ashes, The Bodyguard och många, många fler. Serier jag älskar, älskar att hata och som jag på ett eller annat sätt inte kan, eller för den delen vill, vara utan. Men de drar alla, efter noga övervägande, de kortare stråna gentemot de tio som finns på listan:

4. True Detective (2014 – )
Med en helt makalös första säsong, där en supergrym Woody Harrelson och en karriärsbästa Matthew McConaughey briljerade i huvudrollerna, så skapade True Detective TV-historia. Precis så bra var det! Snyggt, spännande, annorlunda och bara helt makalöst bra. Kan inte med några andra ord beskriva den första säsongen. Dessvärre höll inte andra säsongen lika hög kvalitet. I alla fall inte de första två avsnitten, vilka är de enda jag sett. Vad gäller den tredje säsongen så kan jag inte riktigt uttala mig då jag inte sett den ännu. Det har dock ryktats om att det, om inte lika bra som första, i alla fall har ryckt upp sig till det bättre. Men som sagt, första säsongen var, och ÄR, helt magiskt bra!

3. Fawlty Towers (1975 – 79)
Den i särklass roligaste, knäppaste och underbaraste TV-serien genom tiderna. En John Cleese i absolut toppform i en serie som staplar den ena knasigheten på den andra på sitt egna brittiska vis. Karaktärerna, den spelade inkompetensen och variationen på Cleese galenskaper i varje avsnitt, trots att allt utspelar sig på en och samma plats (hotellet som utgör titeln), gör detta till ren och skär TV-magi. Sanna mina ord! Skrattar alltid hejdlöst till Basils bravader och kan se avsnitten precis hur många gånger som helst. Lika bra varje gång! Det gör denna till den tredje bästa serien genom tiderna enligt undertecknad.

2. Game of Thrones (2011 – 19)
När jag för ganska precis 9 år sedan skrev om att A Song of Ice and Fire höll på att bli en TV-serie och att det var, trots att jag inte läst böckerna, en av de serier jag såg fram emot mest just då så kunde nog ingen, allra minst undertecknad, gissa vilket världsfenomen det skulle bli. Eller? Fantastiskt välgjort, välspelat och suveränt, eller med andra ord helt enkelt fenomenalt bra på alla plan! Ja, de sju första säsongerna då. I den åttonde då de skulle knyta ihop säcken så haltade det märkbart. Det klantades det till en aning. Eller mer än en aning. Vilket jag skrev om här. Den där alternativa avslutningen hade varit betydligt mer tillfredställande. Men som helhet och vad gäller rent produktionsvärde så finns det ingen som slår GoT på fingrarna utan det är TV när det är som allra bäst och underhållande! Välförtjänt andra plats på listan.

10-i-topp TV-serier #10-8

10-i-topp TV-serier #7-5