Så är det den här tiden på året igen med galor och prisutdelningar i allehanda kategorier och företeelser. Den 9 februari går årets Oscarsgala av stapeln och härom veckan så presenterades vilka filmer som blivit nominerade till att vinna den åtråvärda statyetten. Precis som tidigare år så har undertecknad för avsikt att kika igenom alla de filmer som nominerats i kategorin Bästa Film, vilka i år är 9 till antalet, och betygsätta dem utefter mina preferenser. Hur till vida jag sedan tycker som Oscarsjuryn återstår att se men allt som oftast så brukar jag tycka att någon annan film än den som vinner borde ha vunnit. Hur det överensstämmer i år lär visa sig i februari…

Little Women
Enligt Wikipedia så är det här den sjunde filmatiseringen av Louisa May Alcott’s roman med samma namn och att säga att jag sett de sex tidigare installationerna vore att rakt ut ljuga mig själv blå. Klart osäker om jag sett någon faktiskt. Jag kan ha sett 1994-versionen med Winona Ryder, men är som sagt var osäker. Hur som helst så gillade jag denna versionen och återigen så bevisar Timothée Chalamet att han är en fantastiskt duktig skådespelare och borde, åtminstone i en rättvis värld, ha varit nominerad för Bästa manliga biroll. Jag kanske inte är filmens direkta målgrupp, men det gör faktiskt inte så mycket då jag ändå föll för dess charm. Det är ingen film som jag kanske kommer prata om och minnas om 10 år men jag gillade den här och nu och jag underhölls för stunden, vilket är betyg gott nog tycker jag. Rekommenderas om inte annat för Chalamet och en stabil insats av både Laura Dern och Chris Cooper i andra fina biroller.

Betyg: 3 av 5

Parasite
Den här sydkoreanska filmen har hyllats i omgångar av diverse kritiker och visst, den är bra, knasig och väldigt egen, men det gör den ändå inte till något mästerverk i mina ögon. Missförstå mig rätt här; jag tycker den är bra, bara inte något mästerverk. Jag blev helt klart underhållen för stunden och det är inget snack om att Bong Joon-ho, som ligger bakom regin, storyn och även delskrev manuset, är en av de intressantaste filmskaparna just nu. Filmen är förutom att vara nominerad till Bästa Film även nominerad till Bästa Utländska Film, och det är där jag tror den kammar hem priset. En finurlig film som jag rekommenderar alla att se.

Betyg: 3 av 5

Related image
Image result for parasite poster 2019

1. Ford v Ferrari – Betyg 4
2. 1917 – Betyg 4
3. Once Upon a Time in Hollywood – Betyg 3
4. Parasite – Betyg 3
5. Little Women – Betyg 3
6. The Irishman – Betyg 3
7. Marriage Story – Betyg 3
8. Jojo Rabbit – Betyg 3
Joker – Betyg ?