För en drös inlägg sedan så skrev jag ju om att jag skulle på Iron Maidens konsert på Ullevi den 27 juni 2020, något som den rådande Covid-19-situationen satte stopp för, och det nya datumet är nu 22 juli i år. När jag skrev det där inlägget så konstaterade jag att jag aldrig gjort något topp-10-lista med vad jag anser vara deras bästa alster. Konstigt nog. Men, det tänkte jag ändra på nu. Fast att försöka att kondensera ned och rangordna Maidens fantastiska låtrepertoar till en lista på bara 10 stycken är ingen lätt uppgift, sanna mina ord. Antalet fantastiska verk som de åstadkommit är helt fenomenalt och det finns så sjukt många bra låtar som man måste lämna utanför. Bara man börjar lyssna på en del låtar som inte kom med så vill man ändra sig direkt. Lovar. Deras låtskatt är enorm!

Det är nästan så jag skulle vilja påstå Iron Maiden åldrats likt ett riktigt fint årgångsvin då de verkligen är helt suveränt bra så här 40+ år in i sin karriär. Senaste skivan Senjutsu inhandlades som LP när den släpptes och den är riktigt, riktigt bra, även om den inte riktigt når samma höjd som de två föregående skivorna The Final Frontier och The Book of Souls. Att Maiden gillar lååånga låtar, det vet vi, men faktum är att jag uppskattar dem mer just därför. När vilken vanlig dödlig grupp som helst försöker knyta ihop säcken om en låt så växlar Maiden i regel upp och byter karaktär på låten för att sedan köra vidare både en och två normala låtlängder till. Vilket helt klart får dem att stå ut, även om de inte direkt blir så radiovänliga. Men vad gör väl det när det blir så här bra? Absolut ingenting! Vi har nu kommit till plats 2 till 4 på listan, vilket alla är helt fantastiska i min bok och är låtar som jag lyssnat på mer än vad som nog får anses hälsosamt, och här hittar vi ett av de här ”nya” långa alstren som jag pratar om på plats fyra:

4-When the Wild Wind Blows (The Final Frontier, 2010)

3-Afraid to Shoot Strangers (Fear of the Dark, 1992)

2-Wasted Years (Somewhere in Time, 1986)

Tidigare:
#1
#4 – 2
#7 – 5
5-Fear of the Dark (Fear of the Dark, 1992)
6-Dance of Death (Dance of Death, 2003)
7-Brave New World (Brave New World, 2000)

#10 – 8
8-Hallowed Be Thy Name (Number of the Beast, 1982)
9-The Wicker Man (Brave New World, 2000)
10-Rime of the Ancient Mariner (Powerslave, 1984)