Idag så kom den något tråkiga nyheten att Bruce Willis avslutar sin epok inom filmens värld på grund av sjukdom. Allas vår John McClane har tråkigt nog diagnosticerats med afasi, en sjukdom som påverkar både tal och skrift, vilket gör det svårt för honom att fortsätta skådespelandet. Visst, under de senaste 10 åren har väl kvaliteten på de filmer han medverkat i varit på nedåtgående, men det går inte att sticka under stolen att han gjort några riktiga pärlor under sin karriär. Så, vi sörjer det faktum att det inte kommer bli några fler sådana, pärlor med Bruce alltså, önskar honom all lycka i sin pensionering och hoppas att han får ett drägligt fortsatt liv trots sin sjukdom. Med det så tänkte jag att det är på sin plats att lista de 10 bästa filmerna från hans, enligt IMDb, 144 insatser som skådespelare:

10. Sin City (2005)
Jag har inte läst serietidningen som filmen bygger på men att skaparen och tillika serietidningskungen Frank Miller varit med och regisserat filmen i fråga får väl borga för att den är förlagan trogen. Filmens speciella svart-vita-färgade-serietidningsestetik fungerar på ett helt underbart sätt och den helt otroliga rollistan går verkligen inte av för hackor. Vi får i filmen följa flertalet parallella historier men det är utan tvekan den med Bruce och den med Mickey Rourke som är de mest intressanta. Har du på något vis lyckats missa Sin City så råder jag dig verkligen att söka upp den, du kommer inte ångra dig!

9. Looper (2012)
Den nyaste filmen med Bruce på denna listan och kanske hans sista riktigt bra film, även om Motherless Brooklyn från 2018 också är helt OK. Rian Johnson, ni vet han som (nästan) egenhändigt fördärvade allt med nya Star Wars, lyckades med nästan allt i denna lilla Sci-Fi-pärla. Hans manus och story är snillrik och hans regi är suveränt. Vill säga att det här är en underskattad film men faktum är att filmen har ganska stabila och fina betyg. Saken är nog den bara att den sällan nämns när man pratar om de stora Sci-Fi-filmerna, vilket är lite synd. Faktiskt! Willis är kanon i filmen och helt rätt i rollen som den äldre Joe.

8. Mercury Rising (1998)
Mitt minne sviker mig lite när det gäller vars jag såg den här filmen för första gången. Det kan ha varit på bion hemma i Hoting, på bion i Umeå eller för den delen som en nedladdad piratversion i studentlägenheten i Umeå. Minns som sagt var inte riktigt. Vilket egentligen inte spelar någon roll. Vad jag minns är att jag hade hoppats på mer av en actionfilm än det drama/thriller-aktiga tema som denna filmen har och att jag därför tyckte den var lite av en besvikelse. Genom åren har jag dock omvärderat den och gillar den numera helskarpt. Det är en film som berör och Willis är helt strålande i rollen som FBI-agent Art Jeffries som gör allt för att skydda en 9-årig autistisk pojke som lyckats knäcka en superhemlig kod. Kul också med svenskinslag i form av Peter Stormare.

7. 12 Monkeys (1995)
Monthy Python-medlemmen Terry Gilliams skruvade tidsresefilm med en fantastisk Bruce Willis och en helt galet bra Brad Pitt är inget annat än ett mästerverk. Willis rollfigur James Cole, en fånge år 2035, erbjuds villkorlig frigivning om han går med på att resa tillbaka i tiden för att försöka förhindra en förödande pandemi som tagit ihjäl stora delar av jordens befolkning. Fantastiskt knasig på typiskt Gilliams manér men också fantastiskt bra med enastående rollprestationer. Ett måste att se!

6. Tears of the Sun (2003)
När jag listade Topp 5-filmer: Thriller så fortsatte jag listan upp till plats 10 och just Tears of the Sun fick äran att inneha sistaplatsen på listan. Willis spelar här en sammanbiten, stel och tuff U.S. Navy SEAL-team Löjtnant med uppdrag att rädda frivilligarbetare under inbördeskriget i Nigeria. Jag gillar filmens premiss, jag gillar att Bruce är träigare än vanligt i sin rolltolkning och jag gillar interaktionen mellan honom och Monica Belluccis rollfigur. En film som får en att reflektera över hur skoningslösa vi människor kan vara och hur oerhört grymt krig egentligen är.

5. Sixth Sense (1999)
Precis som här så placerade jag Sixth Sense strax före Tears of the Sun när jag listade Topp 5-filmer: Thriller, det vill säga på nionde plats. Att säga att man blev tagen på säng första gången man såg den här filmen vore en underdrift utan dess like. Den var/är lika oväntad som den är bra och att se Bruce i något annat än actionroller kändes vid tidpunkten uppfriskande. Det här är utan tvekan M. Night Shyamalans absolut finaste och bästa prestation så här långt och en stor del i den förtjänsten är Willis underbara skådespeleri i rollen som barnpsykologen Malcolm Crowe.

4. The Last Boy Scout (1991)
Placerade filmen som en bubblare på min lista Topp 5-filmer: Action och bara det att den inte slogs sig in bland de 10 främsta där talar väl om hur mycket bra actionfilmer det gjorts. Jag gillade The Last Boy Scout från första gången jag såg den, till och med så mycket att jag under en lång tid hade filmaffischen uppsatt på mitt gamla pojkrum. Jag kanske inte är så där superintresserad av Amerikansk Fotboll, men det fungerar mer som en bakgrund till en gammal hederlig droghistoria, där Bruce Willis är helt suverän i rollen som den slitne privatdetektiven Joe Hallenbeck. Fräck, intensiv och med fler oneliners än man kan räkna gör denna film till en favorit fortfarande.

3. Last Man Standing (1996)
Hur det kommer sig att jag förbisett den pärla till film under alla år som jag skrivit denna bloggen och inte ens omnämnt och än mindre tagit med den på någon av alla listor är något som övergår mitt förstånd. Totalt hjärnsläpp i 14 års tid? Ett av universums många olösta mysterier? Oklart, men faktum är att jag gillat Walter Hills gangstertolkning av Akira Kurosawas Yojimbo sedan jag såg den första gången på den gamla och numera nedlagda Sandrewsbiografen i Umeå. Bruce Willis rollfigur John Smith är inte en trevlig man i grunden och när han kommer till ökenstaden Jericho så börjar han omedelbart agera och spela ut två gangstergäng mot varandra för sin egen vinning. Willis rolltolkning, som drar inspiration från Humphrey Bogart och Robert Mitchum, och 1930-talseran skrudad som en 1940-tals Film Noir passar verkligen mig som handen i handsken. Suverän film med en suverän Bruce som rekommenderas varmt till alla som inte sett den.

2. Pulp Fiction (1994)
Som jag skrev när jag gav filmen plats fyra på min Topp 5-filmer: Maffia så är Quentin Tarantinos blott andra film en fantastisk liten pärla som nästan skapade en egen undergenre i sig själv när den släpptes. Historien kring Bruce Willis åldrande boxare, Butch, som betalats av Ving Rhames gangsterboss, Marsellus Wallace, för att lägga sig i en boxningsmatch är rå och våldsam men ack så rolig och underhållande. Att kalla den bisarra och helt absurda kidnappningshistoria som boxaren och gangsterbossen hamnar i annat än ren och skär filmmagi vore att fara med osanning. Det finns absolut inga som helst tvivel om att detta är Bruce näst finaste stund på vita duken.

1. Die Hard (1988)
Att någon annan film än denna skulle inta topplaceringen fanns väl egentligen inte på kartan. Filmen som jag placerade som nummer två på min lista Topp 5-filmer: Action är inget annat än ett absolut mästerverk när det kommer till actionfilmer. Jag har medvetet valt att endast ta med en Die Hard-film på listan men faktum är att jag tycker Die Hard 2 – Die Harder nästan är lika bra. Enda skillnaden är att ettan har en mycket, mycket (mycket!) mer karismatisk skurk där en suverän Alan Rickman nästan stjäl hela showen som den tyske superskurken Hans Gruber. Premissen för filmen är egentligen superenkel; ”terrorister” invaderar en julfest i en skyskrapa i Los Angeles där Bruce Willis karismatiske New York-polis John McClane råkar befinna sig på besök och det blir upp till honom att bekämpa dem med alla medel. Behöver inte vara mer avancerat än så för att skapa en helt fantastisk actionfilm!

Där har ni topp-10 av Bruce alla filmer, men givetvis så finns det en hel drös andra bra filmer som jag gillar. Några exempel som nästan tog sig in på listan är Lucky Number Slevin, Once Upon a Time in Venice (som jag skrev om här), Unbreakable och kanske framförallt The Fifth Element. Sedan så har vi ju då Die Hard 3: With a Vengance och Live Free or Die Hard (eller Die Hard 4.0), vilka jag tycker är bra, det är bara det att de inte riktigt kommer upp i de två förstas kvalitet. Den senaste, A Good Day to Die Hard, då? Den gör vi allt för att försöka glömma då den lämnar vääääldigt mycket i övrigt att önska. Väldigt. Mycket.

Vilka är dina Bruce Willis-favoriter?