Gamereactor Sverige har en artikelserie där de listar deras fem favoriter inom en rad filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tycker undertecknad, som hakar på och listar mina favoriter i samma genre som den de just publicerat allt eftersom. De har siktat in sig på tio stycken artiklar, eller de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, vilket väl jag också gör initialt. Om jag gör fler eller färre får väl framtiden utvisa, tänker jag. Hänger ni på?

Vi har nu kommit till det nionde inlägget i denna bloggserie och det har blivit dags för topp-5 thriller, där Gamereactor listat följande filmer; 5) Oldboy, 4) The Sixth Sense, 3) Rear Window, 2) Seven och 1) Silence of the Lambs. Många skulle nog säga att det är Hitchcock som är mästaren i denna genre, vilket inte vore helt fel. Jag har dock aldrig varit något superfan av The Master of Suspense, som han brukar kallas, även om jag faktiskt har ett av hans alster på förstaplatsen på min lista. Mer av ett undantag än en regel, kan man säga. Vad gäller GR’s lista så har jag väl följande att säga utöver Hitchcock-filmen; har inte sett Oldboy så kan inte uttala mig om den och har aldrig riktigt förstått storheten i Seven. En okej film som jag såg på bio när det begav sig och faktiskt mest tycker är lite småtråkig, även om filmens foto är häftigt. Sjätte Sinnet och När Lammen Tystnar finns båda med på min topp-10 men inte bland de fem översta filmerna. Eller egentligen så finns de nog inte med där faktiskt. I stort sett samtliga filmer som kommer att komma i inlägget för Film Noir kan med lätthet egentligen klassificeras in som thriller-filmer och gör man det så blir nog nedan lista helt annorlunda. Mest troligt i alla fall. Hur det än må vara med det så kommer mina favoriter i genren här:

5) Argo (2012)
Jag gillar Ben Affleck, både som skådespelare och som regissör. Han har gjort några riktigt bra thrillers i båda kepsarna, men ingen som är bättre än i 2012-års Oscarsvinnare. Lättsamt gjord i allt sitt allvar, snyggt filmad och faktiskt riktigt spännande. Bygger på den sanna historien om när USA räddade sina Diplomater i Iran 1979 med hjälp av en fejkad Sci-Fi-filminspelning i Teheran. Snyggt regisserad av Affleck och med riktigt fint skådespeleri av framförallt John Goodman och Alan Arkin. Rekommenderas varmt! Argo fuck yourself.

4) Ocean’s Eleven (2001)
Nyinspelningen av Storslam i Las Vegas är bättre på alla sätt än originalet. Med en fantastisk rollista, en finurlig historia och spännande samt oväntade inslag så blir Steven Soderberghs heist-film något mer än en vanlig thriller. George Clooney, Brad Pitt och Matt Damon är verkligen som klippt och skurna i sina roller och Julia Roberts är så där filmmagiskt vacker och suverän som vanligt. Danny Ocean och hans 10 kumpaner planerar att genomföra den största kuppen i historien, nämligen att råna tre kasinon i Las Vegas samtidigt. Fartfylld, cool och framförallt riktigt, riktig underhållande. De två uppföljarna är även de riktigt kul att se, speciellt trean, men de är inte riktigt lika bra som denna, första, lilla pärla. Tycker nog till och med att uppföljarfilmen med Sandra Bullock, som kom häromåret, har sina förtjänster. Faktiskt.

3) The Fugitive (1993)
Det här var under stora delar av 90-talet, efter den släppts då givetvis (duh!), en av mina absoluta favoritfilmer. Oklart hur många gånger jag sett den men kunde under en period inte få nog av Harrison Fords jagade Dr. Kimble och Tommy Lee Jones blodhundsliknande Sheriff Gerard. Spännande, oväntad och ombytlig i intensitet. Efter att ha blivit oskyldigt misstänkt för mordet på sin hustru så kraschar den fångtransport som skall ta Dr. Richard Kimble till fängelset. På flykt, med U.S. Marshals häck i häl, försöker Kimble spåra den enarmade man som han påstår är den riktiga mördaren. Rejält fartfylld, rejält underhållande och med fantastiskt skådespeleri gör det här till en solklar deltagare på denna listan i min bok.

2) The Game (1997)
Det här är i min bok David Finchers absolut bästa film, vilket inte vill säga så lite. Karln har ju trots allt filmer som Seven, Gone Girl, The Social Network, Zodiac och Fight Club på meritlistan. För att inte tala om den fina Netflix-serien Mindhunter. En riktigt kompetent regissör med andra ord, om ni nu tvivlade på det. I The Game så får han dock ihop allt på ett magiskt bra sätt. Med en strålande Michael Douglas, en manisk Sean Penn, en suverän James Rebhorn och en fantastisk Deborah Karen Unger så skapas en tät och intensiv thriller som greppar tag i en från första bildrutan och sedan vägrar släppa greppet. En förmögen bankman i San Fransisco får i födelsedagspresent av sin bror ett kort som ger honom tillgång till ett annorlunda spel. Nyfiken på vad spelet är för något så besöker han företaget som anordnar spelet och därefter så vänds hans liv upp och ner och han får svårt att skilja mellan spelet och verkligheten. Intensiv, oväntad, snyggt filmad och med suveräna skådespelare gör att det här är den näst bästa thrillern så här långt.

1) North by Northwest (1959)
Alfred Hitchcock går ju inte under smeknamnet The Master of Suspense för intet och även om jag inte sett alla hans filmer så har jag sett relativt många. Visst kan jag se storheten men i ärlighetens namn så har jag aldrig varit något jättefan av den engelske demonregissören. Med undantag för denna lilla pärla då, som finns på 18:eplats på min Topp-20-lista över de bästa filmerna genom tiderna. Cary Grant är en reklamman misstas för en annan person och samtidigt misstänks felaktigt för mord, vilket gör att han dras in i en spionhärva samtidigt som han jagas av polisen. Med spioner, blondiner som inte är vad de utger sig för och ett klimax på toppen av Mt. Rushmore är detta ren och skär filmmagi. Det är dock det scenen när Grant blir jagad av ett flygplan på ett fält som är filmens mest minnesvärda och rankad som ett av de största filmögonblicken genom tiderna faktiskt. Med en gripande historia, ett underbart filmfoto och spänning på hög nivå så sätter denna klassiker verkligen mallen för hur en thriller skall vara och kombinerar man det med suveränt skådespeleri av Grant, Eva Marie Saint, Martin Landau och James Mason så får man ett mästerverk utav sällan skådat slag. Magiskt bra!

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer 6) Shoot to Kill, 7) The Silence of the Lambs, 8) Heat, 9) The Sixth Sense och 10) Tears of the Sun. Bubblare får bli underskattade Primal Fear samt knasiga Twelve Monkeys. Svensk thriller? Får bli Jägarna i brist på annat.

Tidigare inlägg:
1) Topp-5 filmer: Komedier
2) Topp-5 filmer: Action
3) Topp-5 filmer: Krig
4) Topp-5 filmer: Fantasy
5) Topp-5 filmer: Sci-Fi
6) Topp-5 filmer: Skräck
7) Topp-5 filmer: Drama
8) Topp-5 filmer: Maffia
9) Topp-5 filmer: Thriller
Topp-5 filmer: Romantik
Topp-5 filmer: Film Noir
Topp-5 filmer: Västern