Gamereactor Sverige har en artikelserie där de listar deras fem favoriter inom en rad filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tycker undertecknad. Tänkte därför haka på och lista mina favoriter i samma genre som den de just publicerat, allt eftersom de fortskrider med sina tio artiklar, eller de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, som de siktat in sig på. Om jag gör fler eller färre får väl framtiden utvisa, tänker jag. Hänger ni på?

Ligger lite efter då GR redan presenterat det femte inlägget (Sci-Fi) men i den fjärde delen i deras artikelserie är det topp-5 Fantasy som gäller, där de listat följande filmer; 5) Pan’s Labyrinth, 4) Lord of the Rings – Return of the King, 3) Spirited Away, 2) Lord of the Rings – The Two Towers och 1) Lord of the Rings – Fellowship of the Ring. Fantastiska filmer allihop skulle jag vilja påstå. Eller gällande deras tredjeplats så vet jag faktiskt inte. Har inte sett Spirited Away även fast jag vet att den alltid får lysande recensioner. Men, men, så är det. Liiite tråkigt kan jag tycka att de fyllt listan med alla tre LotR-filmer, men strikt talat så är det ju tre helt olika filmer som verkligen är helt magiskt bra allihopa. För egen del, för de finns på min lista med, så väljer jag att bara lista en av dem och så får de andra liksom hänga med i hasorna på den. Blir en roligare lista så, tänker jag. Återigen så kommer det ju ned till vad man klassar som en ”fantasyfilm” och precis som tidigare så kan nog några av de valen jag gjort lika väl passa in i någon annan genre med. Hur som helst, normalt så brukar fantasy definieras genom att det utspelar sig i en fiktiv värld, som förvisso kan likna vår, men som i grunden är en fantasivärld (därav namnet). Det är den definitionen jag gett det hela. Bara så ni vet. Värt att nämna är också att det finns väl främst två filmer inom genren som saknas i min lista kan jag tycka; den ena är The Wizard of Oz (1939) och den andra är The Princess Bride. Jag har sett båda, vill jag minnas, men problemet är att jag inte riktigt har de så pass i minnet att jag kan utvärdera dem. Vilket ju är lite tråkigt med tanke på hur hyllade de brukar bli allt som oftast. Får helt enkelt ta och se dem igen vid något tillfälle. Men för nu så finner ni min topp-5 gällande vad jag klassificerar som fantasyfilmer nedan:

5) Brotherhood of the Wolf (2001)
Jag vet att jag här är ute på lite tunn is gällande det här med fantasivärld, men på något sätt känns det som en i alla fall. För en hel del år sedan, i denna bloggs begynnelse, så tipsade jag om denna lilla franska pärla till film och jag har definitivt bestämt mig för att jag tycker det är ett mästerverk. Precis som jag skrev i det inlägget så såg jag filmen för första gången på Folkets Bio i Umeå och blev helt blown away. Tyckte att det var bland det bästa jag sett på år och dag och det faktum att jag innan jag såg filmen inte visste ett dugg om den, inte visste vad jag hade att vänta, hjälpte nog fascinationen på traven. Har givetvis sedan dess sett den åtskilliga gånger och gillar den bara mer och mer för varje gång faktiskt. Filmen är väl en slags blandning mellan actionthriller, skräckfilm och fantasy även om den baseras lite löst på legenden om Gévaudanmonstret (La bête du Gévaudan) som på 1700-talet terroriserade södra Frankrike med över hundra rapporterade döda i dess framfart. Kungen skickar Chevalier de Fronsac och hans vän Mani, en amerikan med indianskt påbrå, till Gevaudan-provinsen för att undersöka morden och rapporterna om att de skall ha utförts av ett mystiskt odjur. Cool, ambitiös och framförallt riktigt bra, är några av anledningarna till att den finns på min femteplats. 

4) Willow (1988)
Precis som jag skrev i #FilmStruck4-inlägget så är detta en fantastisk film som en gång i tiden var en stor bidragande orsak till att trigga igång mitt intresse för fantasy. Det är mycket, mycket (mycket) troligt den film som jag sett tredje näst mest gånger efter Aliens och Star Wars: ANH. Vilket inte vill säga lite! Vem av Madmartigan och Aragorn från LotR-filmerna som är den bästa karaktären i en fantasyfilm är svårt att säga, men jag har verkligen en soft spot för Madmartigan och jag hoppas verkligen att man kommer till skott med den TV-serie jag skrev om här. Ett barn hittas i floden och Willow ger sig av på en resa med uppgiften att söka upp någon att ge barnet till. Barnet är dock förutspått att åstadkomma den onda drottning Bavmordas undergång och tillsammans med en rad allierade så blir det Willows uppgift att skydda barnet. Klassisk fantasy med drakar, magi, kärlek och äventyr. Underhållande som få och den film som egenhändigt höll fanan högst under många år när det kommer till klassisk fantasy på vita duken!

3) Big Fish (2003)
Med undantag för hans Batman-filmer och Sleepy Hollow så har jag nog egentligen aldrig varit något stort Tim Burton fan. Visst, hans filmer är allt som oftast charmiga och unika, och för den delen oftast bra, men de har aldrig varit de där riktiga mästerverken i mina ögon. Så när jag för första gången såg Big Fish så hade jag inga direkta förväntningar, vilket mycket väl kan ha bidragit till att jag såg den med helt öppet sinne. Vilket jag är glad för! För vilken enastående bra film detta är. Udda, lättsam, oväntad och bara… ja, bara så himla bra! Jag gillar denna väldigt, väldigt mycket och måste säga att Euan MacGregor är enastående i sin roll, precis som alla andra i denna film. Perfekt rollbesatt, underhållande och inte så lite Tim Burton-aktigt, vilket här är en bra grej. En son försöker lära känna sin döende far genom att pussla ihop alla de olika otroliga och överdrivna, åtminstone i sonens öron, berättelser och historier från sitt liv som fadern berättat om sig själv. Charmigt, lättsamt, udda och vemodigt på en och samma gång.

2) House of Flying Daggers (2004)
Återigen en liten vaghet i det här med fantasivärld, men de övernaturliga elementen är så pass uppenbara att jag tycker den klassificeras in som en fantasyfilm. Zhang Yimous underbara kärlekshistoria draperad som en asiatisk fantasy i bästa tappning är inget annat än en fantastisk fest för ögonen. Många håller Yimous Hero med Jet Li som den bättre filmen, men även om jag också håller den högt, så föredrar jag Flying Daggers. Något som också avspeglar sig i att den innehar plats 19 på min Topp-20-lista. En polis skickar en ung officer för att utreda en dansare då han hävdar att hon har band till en hemlig organisation kallad ”The House of the Flying Daggers”, som motsätter sig regeringen. Polisen arresterar dansaren bara för att den unge officeren skall frita henne och därigenom erhålla hennes förtroende och leda polisen till den nya ledaren för den hemliga organisationen. Men saker är mycket mer komplicerade än de verkar…

1) Lord of the Rings – Fellowship of the Ring (2001)
Precis som GR så hamnar den suveräna första filmen i LotR-trilogin på förstaplatsen. Konstigt vore det väl annars, då den också återfinns på tredje platsen på min 10-i-topp-lista över de bästa filmerna genom tiderna. Egentligen var det väl ingen som hade några speciellt höga förväntningar på denna film, eller de två andra i trilogin. Var nog många som tokförklarade New Line Cinema när de gav alla dessa pengar till Peter Jackson och lät honom försöka föra Tolkiens märkliga berättelse till vita duken genom att filma alla tre böckerna på en och samma gång. Men vågspelet lyckades och filmhistoria skapades. Fellowship of the Ring är helt klart den bästa i trilogin, även om de andra två verkligen skuggar hack i hälarna. Allt från den skitiga realismen, det spektakulära fotot, det underbara soundtracket och den fantastiska rollbesättningen är perfekt. Ian McKellen spelar inte Gandalf, han ÄR Gandalf och Viggo Mortensen är perfekt i rollen som Strider, eller Vidstige som han hette i den svenska översättningen av böckerna. Här lyckades Jackson verkligen krama ur det bästa ur Tolkiens bok och resan genom Moria är verkligen filmkonst när den är som bäst. Magiskt!

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer 6)  The Crow, 7) Big Trouble in Little China, 8) Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 9) Bram Stoker’s Dracula och 10) Conan the Barbarian. Bubblare får väl bli Ghostbusters, som GR hade med på sin komedilista, och Pan’s Labyrinth, som de hade på plats 5. Någon svensk fantasyfilm? Här vill man ju säga Stall-Erik och Snapphanarna, som jag skrev om för ett tag sedan, men då den varit under produktion i 20+(!) år nu och jag inte sett den så går ju inte det. Så vad välja då? Frågan är kanske mer vad som då finns? Är det filmatiseringarna av Astrid Lindgrens verk Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio och Ronja Rövardotter som finns att välja på? Nja, inte riktigt up my alley, som det heter i Americat. Kanske Dunderklumpen? Nja, inte det heller trots Jämtlandstemat. Definitivt så blir det då INTE kalkonen Tre Solar. Nä, det får istället bli kortfilmen Tompta Gudh, som jag verkligen gillade när jag såg den för första gången på Umeå Filmfestival för många, många år sedan.

Som ett undantag i de här inläggen, och det främst för att just ”Fantasy” ligger mig så varmt om hjärtat, så tänkte jag skriva av mig lite kring andra filmer som funnits med genom åren. Tänkte då främst fokusera på de som härrör till klassisk fantasy, dvs fantasy som utspelar sig i någon typ av medeltida miljö och som innehåller magiska element och övernaturliga monster. Conan är väl den uppenbara och Conan the Destroyer var verkligen en film som tilltalade under en tid. Faktum är att jag såg denna uppföljare före den första filmen. Sedan har vi ju Red Sonja, där det var meningen att Arnold skulle reprisera rollen som Conan, men där han på grund av rättighetsbråk fick spela den liknande karaktären Lord Kalidor. Sedan så har vi Kull the Conquerer, som utspelade sig i samma värld som Conan, men årtionden tidigare. En annan liknande film som jag minns rullade i VHS:en frekvent var The Barbarians, för att inte tala om Krull och Legend med unga Liam Neeson respektive Tom Cruise i rollerna. Eller för den delen Labyrinth, Ladyhawke, Neverending Story, Dragonslayer och Flesh+Blood. Minns väl första gången jag såg Excalibur när den visades på svensk TV. Var i stugan och kunde inte slita mig från TV:n trots den sena timman. Sedan så fanns ju Beastmaster och dess uppföljare, som främst fascinerade för att det var Mike Donovan från ”V”. En hel del av filmerna, som helt ärligt håller till och med en lägre produktionsnivå än en B-film, men som underhåller trots allt, kan ni faktiskt finna på Amazon Prime: The Sword & the Sorcerer, Warriors of the Wasteland, The Warrior and The Sorceress, Deathstalker och Deathstalker II. Kul att de valt att lägga upp dessa gamla skräpfilmer. Tre andra filmer i genren som snurrat frekvent på TV:n genom åren har varit Masters of the Universe med vår egen Dolph Lundgren som He-Man, The Golden Child med Eddie Murphy och kanske främst Highlander med Christopher Lambert, Sean Connery och Clancy Brown. Men om vi skall avsluta detta inlägg, med en film som inte omnämnts men som jag faktiskt gillar riktigt mycket och som jag sett flera, flera gånger, så får det bli den extremt underskattade 13th Warrior med Antonio Banderas. Kanske inte en strikt fantasyfilm, men den känns lite som så ändå. Plus att det ju är Vikingar med!

Tidigare inlägg:
Topp-5 filmer: Komedier
Topp-5 filmer: Action
Topp-5 filmer: Krig