Gamereactor Sverige har en artikelserie där de listar deras fem favoriter inom en rad filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tycker undertecknad, som hakar på och listar mina favoriter i samma genre som den de just publicerat allt eftersom. De har siktat in sig på tio stycken artiklar, eller de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, vilket väl jag också gör initialt. Om jag gör fler eller färre får väl framtiden utvisa, tänker jag. Hänger ni på?

Vi har nu nått halvtid och i den femte delen i deras artikelserie är topp-5 sci-fi, där de listat följande filmer; 5) District 9, 4) The Matrix, 3) Ghost in the Shell, 2) Star Wars – Episode V: The Empire Strikes Back och 1) Blade Runner. Här måste jag säga att våra åsikter går isär. Visst, jag gillar två av filmerna på deras lista supermycket och de finns också med på min lista, men de tre andra är verkligen överskattade och/eller rent skräp. Vad gäller Blade Runner så har jag ju skrivit om den tidigare här i bloggen och mitt omdöme om den kvarstår; världens bästa tråkiga film. Bra, tråkig och faktiskt inte ens nära min topp-5. Hypade District 9, som jag på förhand gillade och tyckte verka totalt urflippad och superspännande, är verkligen rent skräp i mina ögon. Faktiskt. Trist nog. Eller kanske inte skräp men åtminstone långt ifrån det mästerverk den hyllas som allt som oftast. Ghost in the Shell är det länge sedan jag såg men vill minnas att jag tyckte den var oerhört överskattad, långtråkig och ljusår sämre än t.ex. Akira, som inte heller den finns i närheten av min topplista. Precis som tidigare så kokar det ju ned till vad man tycker att en specifik film tillhör för genre, givetvis, men i mitt fall så råder det definitivt inga tvivel om att följande filmer på min lista tillhör Sci-Fi-kategorin, vilket brukar definieras genom ordens betydelse; Science = Vetenskap och Fiction = Fiktion (eller Skönlitteratur). Alltså en påhittad berättelse som grundar sig i, och undersöker konsekvensen av, vetenskap och teknologi samt dess framsteg. I GR:s fall så har de ju valt att klassa in filmerna lite annorlunda mot mig. De hade t.ex. med T2 på actionlistan och de har indikerat att de klassar Alien och Aliens i skräckgenren istället för här i Sci-Fi-genren. Men, men, vi tänker alla olika om saker och ting. Oavsett så kommer här min lista:

5) Waterworld (1995)
Klassade ju den här filmen som en outsider, en guilty pleasure, för ett antal inlägg sedan men faktum är att jag verkligen tycker att denna är bra. Mer än bra. Precis som jag skrev då så har jag har aldrig riktigt förstått mig på det dåliga rykte som filmen har. Det är och förblir en underskattad liten pärla till film med ett helt underbart soundtrack som väl förtjänar sin plats på denna lista. Med spektakulära actionscener, vackert foto och en stabil rollista så finns det egentligen inte mycket att klaga på i denna film. Isarna på nord- och sydpolen har smält och jorden täcks nu av vatten. De återstående människorna seglar havet och bor på konstgjorda atoller i sin jakt på överlevnad. En enstörings liv korsas av en kvinna med framtidstro och en ung flicka med en tatuering som ryktas visa vars det sägenomspunna ”Dryland” finns. Dock är det är andra som vill åt kartan, och därmed flickan, för att ta sig till fastlandet. Då dessa inte tvekar att använda våld för att uppnå sitt syfte så blir det, om än motvilligt till en början, enstöringens uppgift att skydda de två. Enkel premiss, men ack så bra. Får ni möjligheten så råder jag er att leta upp den förlängda Ulysses cut av filmen, ni kommer inte ångra er.

4) The Matrix (1999)
The Matrix tog mig verkligen med storm när den kom. Mitt fokus hade helt legat på Star Wars: Episode I – The Phantom Menace  som skulle släppas under året och Bröderna (numera Systrarna) Wachowskis lilla pärla till film hade helt flugit under min radar. Herregud vilken film jag tyckte, tillsammans med så många andra, den var! Har sett den åtskilliga gånger och den är verkligen magnifik. Klurig historia, bra skådisar och med specialeffekter som var stilbildande och håller än i dag. Direkt när jag börjar se den så sugs jag direkt in i historien och njuter för fulla drag. Synd bara att inte uppföljarna håller lika hög klass. Skall bli intressant att se ifall del fyra som är under produktion nu kommer hålla samma klass som denna som innehar plats 17 på min topp-20-lista. När Neo kontaktas av den legendariske datahackaren Morpheus så förändras hans liv för evigt när han väcks i den verkliga, framtida, världen där jorden är en ödemark och större delen av mänskligheten har tillfångatagits av maskiner. Den nutida värld som Neo levt i visar sig vara en konstgjord verklighet, ett datorprogram, kallad The Matrix som maskinerna använder för att kontrollera människorna. Det är nu upp till Neo, som den Utvalde, att enligt profetian besegra maskinerna och frita människorna.

3) Escape from New York (1981)
Minns faktiskt inte riktig när jag såg Escape from NY första gången. Alltså vilket år det var. Jag vet att det var någon gång på 80-talet, mest för att jag nog inte var så gammal eftersom jag minns att jag blev lite smårädd av hela premissen. Gick sedan flera år innan jag såg den igen, efter att bara ha mindes brottstycken från filmen. Kommer ihåg att jag endast hade minnen från inflygningen med drakar, envigen i boxarringen, scenerna vid tågvagnarna och hur ”ondingarna” gömde sig i bagaget på bilarna och hur de kom genom väggarna. Inte mycket, men minns att jag fascinerades av det fast jag inte mindes mer. När jag så såg filmen igen i mina tonår så blev kärleken till John Carpenters lilla Sci-Fi pärla total. Snake Plissken, troligen en av filmhistoriens coolaste karaktärer, skickas in i ett framtida (år 1997!) Manhattan, som omvandlats till ett slags avskärmat fritt fängelse, för att rädda Presidenten som störtat där. Grym film med ett grymt soundtrack som fick en uppföljare i Escape from LA under 90-talet med ungefär samma premiss och samma handling. Gillar båda faktiskt, men originalet är strået vassare på alla plan, vilket gör att den återfinns på plats 15 på min topp 20-lista över de bästa filmerna genom tiderna och på plats tre här. Så bra är den!

2) Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
Filmen som innehar femteplatsen på min lista över de bästa filmerna hamnar inte helt oväntat även på denna lista. Uppföljaren till Star Wars: Episode IV – A New Hope, som jag vid flertalet berättat trollband mig en sommar som ung snorvalp, är en suverän rymdäventyrsfilm som jag fortfarande kan förundras över. Alla tre filmerna i originaltrilogin skulle kunna kvala in denna fem-i-topp lista, men det är den här, som är mörkast i tonen, som är bäst. Den har ett djup i historien som är ovanligt hos sådana här popcorn/matiné-rullar och där A New Hope var trendsättande och nyskapande och Episode VI – Return of the Jedi var en fantastisk avslutning, så är det Empire Strikes Back som är ett sant mästerverk. Det här är den riktiga pärlan i Star Wars sagan där allt kokar ihop till den perfekta mixen och lämnar en dreglande efter mer. Mästerlig, börjar bara att beskriva den!

1) Aliens (1986)
Att filmen som under många, många år var min absoluta favorit och som numera ligger på andraplatsen på min topp-10-lista över de bästa filmerna, skulle kamma hem förstaplatsen är nog inte förvånande för någon. James Camerons actionfyllda skräckklassiker förpackad som en av de bästa Sci-Fi-filmerna, och för den delen uppföljarna, genom tiderna är inget annat än ett absolut mästerverk. Även om den första Alien-filmen är ruggigt bra, och faktiskt klassar in på denna listan med, så överträffar här uppföljaren, precis som i fallet för nummer 2 och 5 på denna lista, originalet. Ripley hittas, efter 57 år i rymden, nedsövd i nödkapseln från slutet av första filmen. Människan har koloniserat LV-426, planeten där skeppet med facehuggers hittades, och kort efter att Ripley har vaknat så mottas ett nödrop från planetens innevånare. En pluton marinsoldater sänds iväg på ett räddningsuppdrag och Ripley hyrs in som konsult. Vad som händer sedan kan ni nog ana er till men jag råder er att se det om ni inte gjort det. Den rekommenderade versionen är regissören James Camerons Special Edition av filmen då den innehåller en hel del mer action samt väver samman storyn på ett bättre sätt. Konceptet, atmosfären, framförandet och nerven är helt briljant. Underbart bra film!

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer 6) Back to the Future, 7) Terminator 2 – Judgment Day, 8) Edge of Tomorrow, 9) Mad Max: Fury Road och 10) I, Robot. Bubblare får bli Wall-E och Minority Report. Någon svensk Sci-Fi? Ja här finns det verkligen inte många att välja och vraka emellan. Skulle kunna tänka mig att säga kortfilmen No Law 4000, men tar istället den kultförklarade Kung Fury med rötter i Umeå och soundtrack av självaste David Hasselhoff.

Tidigare inlägg:
Topp-5 filmer: Komedier
Topp-5 filmer: Action
Topp-5 filmer: Krig
Topp-5 filmer: Fantasy