Gamereactor Sverige har en artikelserie där de listar deras fem favoriter inom en rad filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tycker undertecknad, som hakar på och listar mina favoriter i samma genre som den de just publicerat allt eftersom. De har siktat in sig på tio stycken artiklar, eller de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, vilket väl jag också gör initialt. Om jag gör fler eller färre får väl framtiden utvisa, tänker jag. Hänger ni på?

Deras sjunde lista i deras artikelserie är topp-5 drama, där de listat följande filmer; 5) Good Will Hunting, 4) Rocky, 3) The Social Network, 2) Schindler’s List och 1) Pulp Fiction. Samtliga (återigen) riktigt bra filmer som inte känns malplacerade på någon lista. Eftersom de antytt att en av de framtida listorna kommer vara Maffia-filmer så får ju jag, precis som dem, lov att utelämna sådana filmer här även om några skulle varit givna i sammanhanget. Men, men, som ni vet vid det här laget så beror ju allt på hur man klassar in filmerna och flertalet passar ju i många genrer samtidigt. Jag tänker också att det måste komma en lista med romantiska filmer, så väljer att utelämna sådana med i denna lista. Tror inte det kommer en lista med Film Noir, men det är en jag tänker göra utöver då det är en favoritgenre. Vill också tro på att det kommer en Thriller genre. Men nog om det, nu är det drama som gäller. Schindler’s List hade jag med på Krigs-listan, där jag även placerade Casablanca, så de kommer inte med här, även om de skulle kunnat ha plats 4 och 5 på listan. Lätt. Med det sagt så skall jag väl erkänna att dramafilmer inte var någon favoritgenre under 80- och delar av 90-talet. Inte speciellt i alla fall. Inte samma avoghet som till skräckfilmer, som finns där än idag, utan mer att jag blev lite uttråkad tror jag när jag såg dem. Något som definitivt ändrats med åren. Med ålder kommer vishet antar jag. Idag uppskattar jag ett bra drama nästan mer än jag gör en actionfilm. Mer faktiskt, om jag skall vara ärlig. Hur än det må vara med det så kommer här mina favoriter:

5) Intouchables (2011)
Jag har ju skrivit flertalet gånger om den här filmen tidigare (här, här och här) och faktum är att den här lilla franska pärlan till film är så sjukt bra. Det är utan tvekan en film du skall se. Den här verklighetsbaserade historien handlar om sann vänskap som kan bildas mellan två helt till synes olika personer från helt olika samhällsklasser. När den arbetslöse Driss mer eller mindre blir tvingad att söka jobb hos den paralyserade Phillipe så erbjuds han oväntat jobbet som en utmaning där han kan bestämma om han vill stanna eller inte efter en månads provanställning. Driss accepterar utmaningen och flyttar in i Phillipes herrgården där han ställer allt på ända och förändrar helt tillvaron för Phillipe och hans anställda. Det här är en underbart bra film med varm humor, oväntade förvecklingar och ett fantastiskt skådespeleri. Jag gillar som sagt Intouchables väldigt, väldigt mycket och ger den mina absolut varmaste rekommendationer. Vackert skildrad, nyanserad och med det där lilla oförklarliga extra. Se den, för allt smör i Småland!!!

4) A Star is Born (2018)
När jag beskrev mitt 2010-tal utifrån årtiondets bästa filmer så beskrev jag den som en av mina absoluta favoritfilmer numera och att den faktiskt skulle kunna vara en kandidat på Topp-10-listan. Men bara kanske. Nr 1 på filmerna från 2010-talet blev den i alla fall. När jag betygsatte den inför det årets Oscarsgala så gav jag den betyget 5 av 5, något jag även gjorde direkt efter jag sett den på bio. Helt välförtjänt! Det var den film jag såg fram emot mest direkt efter den första trailern släpptes och en av få filmer som faktiskt levde upp till alla mina högt ställda förväntningar när jag väl såg den. Så bra är den! När musikern Jackson Maine, spelad av en strålande Bradley Cooper, vars stjärna på musikhimlen är dalande, upptäcker och blir kär i den kämpande artisten Ally, spelad av en helt underbar Lady Gaga, så skapas en fantastisk dynamik. Medan Allys karriär tar fart så så hotas deras förhållande av Jacksons interna demoner och frågan är om kärleken kan övervinna de motsättningar som uppstår. Enkel premiss men en fantastisk historia. Kan inte nog rekommendera att ni ser den. Så, för allt som är heligt, som det brukar heta av någon outgrundlig anledning, se den!

3) Thirteen Days (2001)
I begynnelsen av denna blogg, ända tillbaka till 2008(!), så tipsade jag om denna lilla pärla till film och precis nu som då så gillar jag den helskarpt. Faktiskt så mycket så jag placerat den på plats 12 på min lista över de bästa filmerna. Filmen fick vid dess premiär en hel del oförtjänt kritik för att vara för pratig och för att svartmåla USA:s militär, något som jag faktiskt inte tycker stämmer. Eller, visst, den ÄR pratig, men det är ju hela grejen med filmen och lite av det som gör den så bra. Faktiskt. För er som inte vet vad filmen handlar om så är det Kubakrisen 1962. Kanske det närmaste vi kommit ett kärnvapenkrig hittills i historien. Sovjetunionen håller på att placera kärnvapenraketer på Kuba, något som USA inte kunde acceptera då det skulle förskjuta maktbalans avsevärt till Sovjets fördel. John F Kennedy, Bobby Kennedy och Ken O’Donnell försöker under de 13 dagar som filmens titel antyder att undvika detta kärnvapenkrig. Filmen är gjord med verkliga ljudupptagningar från Vita Huset, CIA-dokument, självbiografier och samtal med de inblandade. Ingen action, inget äventyr, ingen skräck utan mest bara…ja, prat. Det är konversationerna som driver handlingen framåt och som gör den så kul att se. Gillar verkligen stämningen de skapar i filmen. Har du inte haft möjligheten att se Thirteen Days tidigare eller om du av någon outgrundlig anledning undvikit den, så uppmanas du härmed att omedelbart leta upp den och placera den högst upp på din lista med osedda filmer. Du kommer inte att bli besviken! Jag lovar!

2) Usual Suspects (1995)
Av någon anledning så undvek jag ”De Misstänkta” under lång tid även fast jag bara hörde bra om den. Varför? Tror det var mest för att jag inbillade mig att den var en dålig Pulp Fiction-kopia när de kom och till mitt försvar så kom det verkligen många sådana i dess kölvatten under mitten av 90-talet. När jag väl såg den någon gång runt 1997-98 på gamla goda VHS, så var jag helt förtrollad i fascinerad av filmen. Under ett förhör så berättar en krympling en historia om hur han själv och fyra andra blir anlitade av en legendarisk gangsterboss. Uppdraget som de får är att anfalla och råna en båt full med droger men allt går inte som planerat utan något går väldigt fel. Mer tänker jag inte berätta om handlingen utan rekommenderar att ni ser filmen istället. Den har alla ingredienser som en bra film skall ha med en briljant story, bra skådespelare och ett fantastisk och oförutsägbart slut. Helt suverän med andra ord!

1) The Sting (1973)
Precis som för så många andra filmer så såg jag ”Blåsningen”, som den heter här i Sverige, för första gången hos min moster och hennes man. Minns väl hur jag fascinerades av både Robert Redford och Paul Newman. Konstigt vore väl annars då de är två av våra största skådespelare genom tiderna! Att jag fortfarande gillar filmen råder det väl inga tvivel om då den både finns på plats sju på min 10-i-topp-lista över de bästa filmerna och att jag använt taglinen från filmen; All it takes is a little Confidence, som slogan för denna blogg under en tid. Efter att Johnny Hooker (Redford) och hans partner Luther omedvetet stjäl från gangsterbossen Doyle Lonnegan så blir de två eftersökta. Närt Luther dödas så flyr Hooker och söker hjälp av Henry Gondorff, en av Luthers gamla kontakter. Tillsammans så vill de hämnas på Lonnegan samtidigt som de lurar av honom en stor summa pengar och initierar därför en storskalig blåsning med hjälp av en rad vänner och likasinnade. Det här är verkligen en all-time-favorite från Hollywoods glansdagar på 70-talet. Tror egentligen inte att det finns ett bättre årtionde för filmstaden än just 70-talet och denna är lite av kronan på verket. Ohyggligt underhållande med en hel del oväntade tvister i handlingen. För att inte tala om musiken! Scoot Joplins ragtime soundtrack till denna film, helt underbart medryckande. Så pass att den fått varit ringsignal på telefonen vid flertalet tillfällen. Om du inte gjort det så råder jag dig verkligen att avnjuta den bästa Oscarsvinnaren för Bästa Film som gjorts hittills. Magiskt bra!

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer 6) The Shawshank Redemption, 7) Forrest Gump, 8) Three Billboards Outside Ebbing Missouri, 9) Braveheart och 10) Hidden Figures. Bubblare får bli den fantastiska lilla pärlan Spotlight och en av de filmer som ofta brukar klassas som den bästa genom tiderna; Citizen Kane. Om jag skall välja en svensk dramafilm så får det bli den knasiga Zingo där Björn Kjellman skall spela in en älgporrfilm. Vad sägs om det? Underhållande och rolig som få svenska filmer.

Tidigare inlägg:
Topp-5 filmer: Komedier
Topp-5 filmer: Action
Topp-5 filmer: Krig
Topp-5 filmer: Fantasy
Topp-5 filmer: Sci-Fi
Topp-5 filmer: Skräck
Topp-5 filmer: Drama
Topp-5 filmer: Maffia
Topp-5 filmer: Thriller
Topp-5 filmer: Romantik
Topp-5 filmer: Film Noir
Topp-5 filmer: Västern