Vi närmar oss slutet på 2010-talet (eller heter det bara 10-talet?) så tänkte i en rad inlägg sammanfatta mitt årtionde gällande olika mer eller mindre kulturella teman. Bra eller anus, som Filip & Fredrik brukade uttrycka det, får du som läsare avgöra. Så utan vidare större omsvep så kör vi väl, tycker ni inte?

I denna andra del i bloggserien så tänkte jag att vi kör på de filmer som jag roats, underhållits, njutit och berörts allra djupast och mest av under det årtionde som gått. Överlag har det varit ett bra årtionden med mycket bra filmer trots att filmindustrin fått stenhård konkurrens från alla olika streamingtjänster med deras riktigt högkvalitativa TV-serier och egna produktioner. Ingen film från 2010, 2013 och 2019 finns med, vilket till viss del förklaras nedan, men nog skrivet om det. Här kommer filmerna som gett mig mest tillbaka under dessa 10 år:

1. A Star is Born (2018)
Den här filmen är precis så bra som jag beskrivit den tidigare (här och här). Faktum är att det nog är en av mina absoluta favoritfilmer numera och den skulle faktiskt kunna platsa in på min Topp-10 över de bästa filmerna genom tiderna. Så mycket gillar jag den! Fantastisk film som inte överträffas av någon detta årtionde. Så det så!

2. The Intouchables (2011)
Den här franska filmen är så sjukt bra att den faktiskt mycket väl skulle ha kunnat blivit etta på denna lista. Som jag skrev då så får den utan tvekan maxbetyget 5 av fem och är definitivt en film du skall se. Finns en amerikansk nyinspelning, The Upside, som bland annat återfinns på Amazon Prime, och även den är riktigt, riktigt bra. Originalet är strået vassare, men råder er att se nyinspelningen med när ni ändå håller på.

3. Edge of Tomorrow (2014)
Den här lilla actionpärlan är en film som växt på mig genom åren och för varje gång jag kikat på den. Tyckte förvisso att den var bra redan första gången jag såg den, men kanske inte så bra att den skulle kommit in på denna listan. Nu har jag dock sett den så många gånger så jag tappat räkningen och varje gång jag flippar förbi den på TV:n och den är på så fastnar jag tills den är slut. Både Tom Cruise och Emily Blunt är suveräna och hela Groundhog Day-konceptet med att allt upprepar sig fungerar riktigt, riktigt bra. En spännande och väldigt välgjord Sci-Fi-pärla som verkligen förtjänar sin plats på denna lista.

4. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
När jag skrev om den här filmen efter att jag sett den så beskrev jag hur tiden tycktes flyga fram och vips så var den slut. Så bra var den! Med fantastiska rollprestationer från samtliga inblandade, en historia som griper tag och engagerar en på ett helt fantastiskt sätt samt riktigt snyggt regisserat så var det här min favvo till Oscars-statyetten det året. Att den förlorade mot plats 6 här på listan är ingen stor grej enligt mig, men jag håller den här snäppet högre även om båda är fantastiska.

5. Mad Max: Fury Road (2015)
Oh My God! vilken uppföljare detta är! Precis som jag skrivit tidigare så är det en av de absolut bästa actionfilmerna som gjorts under senare år och en fest för ögonen av sällan skådat slag. Tom Hardy har fått axla rollen som Mad Max, vilket han gör med bravur, men det är Charlize Theron i rollen som Furiosa som stjäl showen. En actionfest av sällan skådat slag som toppar alla de tidigare Mad Max-filmerna och visar att man kommer långt med Practical Effects istället för en massa CGI.

6. The Shape of Water (2017)
Det här årets vinnare för Bästa Film var sannerligen en värdig vinnare. Visst, jag hållare plats 4 på denna lista som liiite bättre, men som jag skrev efter att jag sett den; så är Shape snygg, har en egensinnig produktionsdesign som nästan blir en karaktär i sig själv, bra skådespeleri och en helt fungerande, om än aningens förutsägbar, historia. Filmens produktionsvärde är magnifikt och fängslar verkligen vilket enbart utifrån det gör att den förtjänar sin plats här på listan. Helt klart! Tycker om denna super, super mycket!

7. Spectre (2015)
Det är något med Spectre som är svårt att sätta fingret på som tilltalar mig. Troligen är det helheten. Filmen är otroligt snyggt filmad, klippningen är magnifik, person-gestaltningarna suveräna, tonen precis den rätta blandningen av spänning, action, drama och galna over-the-top scener samt att Craig gör sin bästa tolkning hittills av agenten med rätt att döda. Så skrev jag efter att ha avnjutit filmen som nästan, men bara nästan, är i klass med Live and Let Die, vilket som ju alla vet är den bästa Bond-filmen genom tiderna. Eller hur?

8. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)
Star Wars kommer alltid att betyda mycket för undertecknad och J.J. Abrams start på den nya trilogin var precis så där nostalgisk och bra som man ville att nystarten skulle vara. Även om historien är mer eller mindre en kopia på A New Hope så underhöll den och la upp bollen på ett snyggt sätt för fortsättningen (vilket ju gick sådär) och jag förblir lika positiv nu till Episod VII som när jag skrev om den efter premiären.

9. Hidden Figures (2016)
Jag gillar den här typen av historiska verklighetsbaserade berättelser och den här gillade jag extra mycket. De har en dialogdriven handlingen som tilltalar mig och hela estetiken runt 50/60-talet är helt magnifik. Rollbesättningen är, framförallt de tre huvudrollerna, mer eller mindre perfekt och jag gillade även Kirsten Dunst, Jim Parsons och framförallt Kevin Costner i deras respektive biroller. Allt ramas in av NASA:s race att skicka en man ut i rymden och avslutas på bästa sätt med hur John Glenn la sig i omloppsbana runt jorden. Som jag tidigare skrivit; en fantastisk film som jag verkligen rekommenderar. Se den!

10. The Avengers (2012)
Av någon anledning så har jag varit extremt sparsam, för att inte säga obefintlig, med att skriva om Marvel-filmerna här i bloggen. Men det får vi ju börja ändra på då jag ju faktiskt sett samtliga ganska slaviskt då de släppts. Efter att ha släppt 5 filmer om Iron Man, Hulken, Captain America och Thor så var det dags för den första av Avengers-filmerna och vilken upplevelse det blev. Otroligt underhållande, cool skurk och ett riktigt serietidningsäventyr. Jag vet att många håller Avengers: Infinity (2018) som den bästa men jag gillar den första bättre. Är nog bara plats 5 på listan som överträffat den i ren underhållning det gångna årtiondet.

Jag vet att jag utelämnat mästerverk såsom Argo, Spotlight, The King’s Speech, The Town, Mission: Impossible 4-6, Social Network, Wolf of Wall Street, Captain Philips, Guardians of the Galaxy, X-Men: Days of Future Past, Captain America: The Winter Soldier, Avengers: Infinity War, Looper, Drive, Baby Driver, Hacksaw Ridge, The Martian, La La Land, Skyfall, Logan, Hell or High Water, Frozen, American Hustle m.fl. men så blir det ju när man skall koka ned det till sina 10 favoriter.

Filmer jag dock helt medvetet lämnat utanför, trots att de brukar hyllas, är Arrival, Black Swan, The Dark Knight Rises, Django: Unchained, The Hateful Eight, Sicario, Gravity, Gone Girl, Call Me By Your Name, Interstellar, The Grand Budapest Hotel, The Revenant, The Big Short, Moonlight, Lion, Manchester by the Sea, Dunkirk, Phantom Thread, The Favourite, Black Panther m.fl. och det av ingen annan orsak än att jag inte tycker om dem. Eller fel. En del av dem tycker jag om, men de är helt enkelt inte tillräckligt bra i mitt tycke bara. Ibland rena sömnpillren faktiskt.

Filmer som inte tagits i beaktande men som mycket möjligt hade kunnat slagit sig in på listan, och det av den enkla anledningen att jag inte sett dem än, är 12 Years a Slave, Dallas Buyers Club, A Place Beyond the Pines, Once Upon a Time in Hollywood, Joker, Ad Astra, Knives Out!, Toy Story 4, Coco, Inside Out, Whiplash, Birdman, Warrior, The Descendants och Silver Linings Playbook.

Utöver dessa så finns det en film som jag helt nyligen faktiskt gav en ny chans och det var Inception från 2010, regisserad och skriven av Christopher Nolan. Jag såg filmen när den släpptes men minns väl att jag inte alls tyckte den var speciellt bra, vilket ju är ganska precis tvärtemot vad de flesta andra verkar tycka. Jag tyckte väl inte den var dålig, inte alls, men inte det mästerverk som alla höjer upp den till numera. Så ändrade jag uppfattning vid en andra genomtittning? Nä, faktiskt inte. Vilket ju visar sig på dess frånvaro i listan ovan. Det är en bra film, inget snack om den saken. Riktigt bra till och med. Suveräna skådespelare, en intressant historia och för den tiden banbrytande effekter, men den var inte bättre än de 10 jag listat ovan. Inte ens i närheten faktiskt.

Vi avslutar med Lady Gaga:s och Bradley Coopers fenomenala live-framträdande på Oscars-galan med första platsens signum i låt väg och tillika vinnare av en Oscar för bästa originalsång! Hur bra är inte detta liksom? Magiskt bra, magisk film och en magisk duo!

Tidigare inlägg:
Mitt 2010-tal: Musik