Jag har skrivit om Mission: Impossible ett flertalet gånger här i bloggen tidigare, åtminstone i inläggen As always, should you or any of…. och This is your mission.., men jag har aldrig rangordnat filmerna trots att jag utlovat det. Jag har på oregelbunden basis de senaste veckorna sett om filmerna och tänkte att nu så var det dags att betygsätta dem och som av en slump fick vi även häromdagen veta att del VII och VIII i filmserien, vilket kommer markera ett avslut för Tom Cruise rollfigur Ethan Hunt, kommer släppas 14 juli 2023 respektive 28 juni 2024 med undertitlarna Dead Reckoning, del 1 och 2. Spännande att de äntligen är på gång efter att ha försenats flertalet gånger av coronapandemin. Men oavsett det, låt oss ta en titt och betygsätta serien så här långt. För TV-serierna så används betygskalan Icke Godkänd (IG), Godkänd (G), Väl Godkänd (VG) och Mycket Väl Godkänd (MVG) då det är svårt att betygsätta alla avsnitt i ett svep. För filmerna så använder vi, som vanligt, det gamla hederliga 1 till 5 betyget:

MISSION: IMPOSSIBLE (TV-serie 1966 – 1973)
Starten på allt kom i TV-serien På Farligt Uppdrag, som serien hette här i Sverige, och här introducerades hela konceptet kring dessa ”omöjliga uppdrag”, ett koncept som hållit sig förvånansvärt intakt genom åren. Serien fick sju säsonger och totalt 171 avsnitt, av vilka jag inte helt sanningsenligt kan påstå att jag sett alla men åtminstone en beskärd del. Även om tekniken som agenterna använder sig av har tagit gigantiska kliv framåt sedan serien skapades så gillar jag den ändå och det är kul att se storheter som Martin Landau, Peter Graves, Leonard Nimoy och inte minst Sam Elliot. Har du inte sett den så tycker jag du skall leta upp den på DVD då den dessvärre inte finns på någon streamingtjänst här i Sverige.

Betyg: Godkänd (G)

MISSION: IMPOSSIBLE (TV-serie 1988-1990)
Jag minns när ”nya” Farligt Uppdrag gick på Sveriges Television i början på 90-talet och jag skall inte sticka under stolen med att stor del till att man såg serien var på grund av Jane Badlers medverkan, som gjorde en strålande insats som Diana i min favoritserie ”V”. Men tillbaka till Farligt Uppdrag som gick i totalt 35 avsnitt utspritt på 2 säsonger och där den enda kvarvarande medlemmen från 60/70-talsserien var Peter Graves. Jag vill minnas att jag gillade serien skarpt då det begav sig, även om jag minns att jag inte tyckte den åldrats så där superbra när den gick i repris på Kanal 5 i slutet på 90-talet/början på 2000-talet. Men då skall vi ju ha i åtanke att allt från mobiltelefoner till datorer och Internet tog gigantiska kliv i utvecklingen i tiden däremellan. Serien har helt klart sin charm och innehåller alla sekvenser som man förknippar med Mission: Impossible, vilket därmed gör den helt OK i min bok. Den finns dessvärre inte heller att streama här i Sverige så det är att leta upp den på DVD som gäller.

Betyg: Godkänd (G)

MISSION: IMPOSSIBLE (1996)
Första gången jag såg den första filmen med Tom Cruise i rollen som Ethan Hunt var på SF biografen i Umeå. Min dåvarande flickvän hade varit i USA som Au Pair och hade redan sett den utan undertexter och varnade mig för att den var svår att hänga med i alla tvärkast i historien. Hon hade inte fel och trots att jag hade fördelen med svensk text samt ansåg mig relativt erfaren i att se film utan undertexter efter all privatimport och kopiering så får jag tillstå att jag nog inte helt greppade allt som hände där och då. Intrigen är som sagt var oerhört snårig men filmen är actionfylld, spännande, rolig och med en fantastisk rollbesättning. Det här var under lång tid min absoluta favorit bland M:I-filmerna och jag tycker fortfarande den är väldigt bra. Finns att streama på bland annat Amazon Prime.

Betyg: Stark 4:a

MISSION: IMPOSSIBLE 2 (2000)
Den andra filmen med Tom Cruise är utan tvekan den absolut svagaste i filmserien så här långt. Regissören John Woo, som i mina ögon faktiskt är en aning överskattad, använder på tok för mycket slowmotion för att filmen skall vara njutbar. Dessutom så brukar det åtminstone finnas någon typ av realism i det ”omöjliga” men det har man valt att totalt frångå i denna film och istället hänge sig åt TV-spelliknande slagsmålsscener, idiotiska bil- och motorcykelstunt samt ett försök till en poetisk romantikhistoria, vilket känns helt malplacerat! Filmen har sina förtjänster men totalt sett så finns det för mycket dåligt som drar ned betyget och jag får verkligen plåga mig igenom denna varje gång jag skall titta igenom hela filmserien. Finns även denna på bland annat Amazon Prime att streama.

Betyg: 2, varken mer eller mindre.

MISSION: IMPOSSIBLE III (2006)
Den tredje filmen var en rejäl uppryckning i jämförelse med föregående installation och allt vad slowmotion och TV-spelliknande action var som bortblåst. Vi är tillbaka i det ”realistiska”, action- och spänningsfyllda, samt lite roliga Mission: Impossible. Intrigen är så där lagomt snårig med några snygga plottvistar för att lura oss som publik samtidigt som man lyckas klämma in en hel del kärlek utan att för den delen försöka göra den poetisk eller sockersöt. Här pratar vi relationsdrama på en helt annan nivå som passar väl in i denna typ av actionfilm. Även denna finns på Amazon Prime.

Betyg: Stark 3:a

MISSION: IMPOSSIBLE – GHOST PROTOCOL (2011)
Att det är den numera tragiskt nog bortgångne Michael Nyqvist som spelar skurken, vilket faktisk är en svensk kärnvapenspecialist, är ju hur kul som helst! Fokuset för filmen ligger på action och den har en mer linjär historia utan de relationsdrama som återfanns i den tidigare delen, vilket är både på gott och ont. Jag gillar filmen numera mer än trean även om den kanske inte riktigt når upp till de bästa i serien. Det stunt som Cruise gör utanpå Burj Khalifa är helt sjukt och sätter en helt ny standard för vad vi kan vänta oss av M:I. Filmen finns att streama på bland annat Amazon Prime.

Betyg: 4

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION (2015)
Början på den femte filmen har ett av de absolut sjukaste stunten i filmserien, till och med värre än det utanpå Burj Khalifa, där Tom Cruise hänger utanpå ett flygplan som startar. I övrigt så är filmen ett steg framåt och är aningens bättre än sin föregångare i mina ögon. Filmserien fortsätter med svenskinslag i form av både Rebecca Ferguson och Jens Hultén, som pratar svenska med varandra i filmen! Filmen som helhet är underhållning på absolut högsta nivå och Cruise är verkligen en av vår tids största skådespelare, inget snack om saken! Finns att streama på Amazon Prime bland annat.

Betyg: Stark 4:a

MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT (2018)
När jag skrev om M:I VI efter att ha sett den första gången i inlägget Can’t fight the friction så tyckte jag att den levererade till viss del och sa samtidigt att jag gillade den helskarpt. Faktum är att när jag nu sett den flertalet gånger så inser jag att den faktiskt är den hittills bästa. Lagom invecklad intrig, fantastiskt skådespeleri, actionfylld och den knyter på ett fint sätt samman historierna ända från den tredje filmen. Den har till och med en hel del huvudnickningar tillbaka till den första filmen, som tidigare varit min favorit. Filmen är som sagt riktigt, riktigt bra och kan vara en av de bästa actionfilmerna som gjorts om du frågar mig. Ja, till och med uppe i klass med Die Hard, Long Kiss Goodnight, The Rock och Bourne Identity. Den kommer inte riktigt upp i klass med Young Master, men det gör ju inte riktigt någon i min bok. Finns även denna att streama på Amazon Prime bland annat.

Betyg: 5