Meningen var ju att vi skulle se Maidens ’Legacy of the Beast’-turné redan 2020, vilket jag skrev om här och här, men som med så mycket annat så ställde ju Coronapandemin till det och under tiden så hann de engelska hårdrocksrävarna släppa en ny skiva, Senjutsu, och turnén vi nu fick se på fredagskvällen på Ullevi i Göteborg var nog inte densamma som den egentligen skulle varit. Men vad gör väl det då det är så här bra? Absolut ingenting! Konserten var precis så där magiskt bra som man vill att det skall vara och till och med ljudet på Ullevi var osedvanligt bra. Enda lilla smolket i bägaren var väl att vi satt liiiite väl långt bort från scenen denna gången, men trots det så var det en underbar upplevelse. Visst, det började lite trevande med de tre låtarna från den nya skivan innan det tog sig rejält. Det är något med Maiden som gör att de är nivåer bättre än andra. Nivåer. Det går inte sätta fingret på vad det är men det märks, tro mig. Men det är väl därför de är världens största hårdrocksband. Att de vid 60-70 årsåldern skulle vara så här vitala och så här bra live var det nog inte många som skulle gissat i början på detta sekel. Men faktum är att Maiden nästan aldrig varit så bra som de är just nu. De ser ut att ha kul helt enkelt och det märks i deras framträdande. Nästan 62 tusen personer på plats och det hjälper förstås till att göra kvällen magnifik och på alla sätt fantastisk. Så glad att vi var på plats och att pandemin släppt så de äntligen kunde komma hit.

Bäst för kvällen var i min mening när det enda alstret från min favoritskiva Brave New World spelades; Blood Brothers. Det var precis såsom Aftonbladet skrev i sin recension, nämligen att i afton förenas vi alla i musiken och den återkommande allsången värmer bättre än en stark avec. Jag gillade även när de drog igenom låttrion med Fear of the Dark, Hallowed Be Thy Name och The Number of the Beast – magiskt bra! Jag har ju inte presenterat första platsen på min topp-10-lista över Maidens låtar än men kan meddela att den inte fanns med på repertoaren. Faktum är att endast två låtar fanns med från min lista, men annat är väl inte att vänta då Maidens låtrepertoar ju faktiskt är något utöver det vanliga med så sjukt många bra alster.

En liten kul notis är att Maiden avslutar sina konserter med Monty Pythons Always Look on the Bright Side of Life från filmen Life of Brian. Varför är då det kul? Jo, för som jag skrev här, så är namnet på den nuvarande bloggkategorin hämtad från just den låten/filmen.

Spellista:

i. Doctor, Doctor (UFO song)

 1. Senjutsu (Senjutsu)
 2. Stratego (Senjutsu)
 3. Writings on the Wall (Senjutsu)
 4. Revelations (Piece of Mind)
 5. Blood Brothers (Brave New World)
 6. Sign of the Cross (The X Factor)
 7. Flight of Icarus (Piece of Mind)
 8. Fear of the Dark (Fear of the Dark)
 9. Hallowed Be Thy Name (Number of the Beast)
 10. The Number of the Beast (Number of the Beast)
 11. Iron Maiden (Iron Maiden)
 12. The Trooper (Piece of Mind)
 13. The Clansman (Virtual XI)
 14. Run to the Hills (Number of the Beast)
 15. Aces High (Powerslave)

ii. Always Look on the Bright Side of Life (Monty Python song)