Som ni mycket väl har förstått vid det här laget så är ju den röda tråden i dessa Crossroads-inlägg; ”kärlek”. Kärlek i alla dess former. En himla massa kärlek, helt enkelt. Vilket prologen så tydligt pekade ut. Men vad är och vad innebär egentligen det här med kärlek? Jag har ju sagt, eller kanske mer skrivit, att jag är kär, fast vad menar jag med det? Vad är det jag de facto egentligen ÄR för något? Hur gestaltar det sig när man är kär och hur påverkar det mig själv och de runt omkring mig? Vad är kärlek, helt enkelt? Inte helt ovidkommande frågor när man försöker komma underfund med sig själv och sin stora kärlek här i livet. Frågan kanske ter sig enkel i all sin… ja, enkelhet, men den är allt annat än enkel att besvara vill jag lova. Men skam den som åtminstone inte försöker, så here goes nothing:

Vi börjar Bibliskt, tänker jag. Inte för att jag är speciellt kyrklig eller religiös av mig, utan för att det är en lika bra plats som någon annan att börja. Paulus skriver i Första Korinthierbrevet från Nya Testamentet, i det så kallade Kärlekens lov, följande:

Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.

En bibeltext gäller det ju att tolka för det den är och därav så handlar väl Kärlekens lov primärt om Guds kärlek, antar jag. En kärlek som vi simpla människor bör ta till oss och sprida vidare. Eller något sånt. Utifrån det så handlar den väl alltså inte direkt om kärleken mellan två människor, men om vi skulle ge oss på att försöka tyda den utifrån den aspekten istället, vad skulle då det innebära?

Enligt Wikipedia så är kärlek ett spektrum av känslor och attityder som präglas av ömhet, tillgivenhet, samhörighet och villighet till uppoffring.

Enligt Nationalencyklopedin så beskrivs kärlek av de flesta människor som en varm och intensiv känsla av ömhet, omtänksamhet och känslomässig närhet som kan, men inte behöver, vara förknippad med sexuell åtrå.

Will Smith har i ett videoklipp gett sig på att försöka definiera kärlek och enligt honom så är det följande:

LOVE is help. Everybody is having a hard time, so LOVE is really a DEVOTION to their struggle. It’s when you’re COMMITTED to HELPING somebody with their LIFE. Helping them to SUFFER LESS. Helping them to MANAGE their MINDS and their EMOTIONS. LOVE is a deep DESIRE for our loved ones GROWTH and their BLOSSOMING and their all around WELL BEING. When you love somebody, you want them to feel Good. You want them to be HAPPY and you want to see them SUCCEED in LIFE. LOVE really demands an in-depth understanding of their HOPES, their DREAMS and their FEARS, their NEEDS and their TRAUMA. LOVE is GIVING and SHARING our gifts for the purpose of NURTURING and EMPOWERING and helping them to CREATE their greatest JOYS.

Enligt Will så kan man inte göra en person glad, men man kan få en person att le, att må bra och att skratta. Hur tillvida en person är glad är dock helt utanför din kontroll. Vi definierar ofta kärlek som njutning och begär, dvs om du möter mina behov så älskar jag dig, men om du inte gör det så älskar jag dig inte. Men det här leder faktiskt till att man drivs isär mer än förenas på grund av frustrationen som uppstår då det är ett ”tagande” istället för ett ”givande”. Om kärlek istället definieras som en trädgårdsmästare och en blomma så blir det bättre. En trädgårdsmästare vill att en blomma skall växa och gro till det som den är designad att bli och kräver inte att den blir något annat för hans egos skull. Det är kärlek. Ett sätt att skapa kärlek är genom att på riktigt kunna lyssna, vilket vi inte kan göra ifall vi har något vi vill säga. Om vi kan lära oss att tysta vårt eget sinne, tysta våra egna behov och begär, så kan man på riktigt höra vad den andre vill säga, vilket skapar en riktigt stark koppling mellan två människor. Endast då så kan vi på riktigt förstå vad den andra personen menar. Det finns inget som känns bättre hos en människa än att få känna sig förstådd och genom att återge det som den andre sa, och genom att bekräfta det du tycker är sant och håller med om i det som de säger, så skapar du rapport. Det vill säga en ömsesidig förståelse eller empati som gör kommunikation möjlig eller enkel. Att lyssna, förstå och bekräfta är med andra ord en stor del i att skapa en kärleksfull tillvaro med en annan person.

I dikten ”Den Dagliga Kärleken” så skriver Maria Wine:

Kärlek
som är att vakna tillsammans
och möta den blåögda morgonen
att utbyta leenden som värmer
och värnar om den nya dagens framtid
att på resan genom dagen
vila tillsammans på klockslagens små väntstationer
och intaga gemensamma måltider
upplysta av lingonsyltens röda glädje

Det här kan väl ses som att kärlek är som att försöka hitta och hålla fast vid en positiv känsla varje morgon och se till att möta varje dags resa med ett leende på läpparna och hopp om en bra framtid. Att man dagligen finner värderingar och synsätt som man delar och att man finner glädje i den andre. Det är min tolkning av dikten i alla fall.

Så vad är då kärlek i min värld? Jo, det är när någon upptar hela ens tankar och hur gärna man än vill så går det inte att värja sig mot den attraktion som man känner. Det är när man vill den andres absolut bästa och är beredd på att tålmodigt vänta och hoppas på att denne skall vilja detsamma som en själv. Det är när man inte försöker göra kärleken till något förmer än den är, men samtidigt så är den allt, och man inte försöker, eller behöver, påtvinga den, varken på sig själv eller på någon annan. Kärleken mellan två personer bygger på ärlighet och att man uppskattar och beundrar motparten. Att man är genuint nyfiken på och ger bekräftelse, ömhet och närhet till den andre. Att man vill se den andre personen växa och ifall man verkligen är kär i någon så är man beredd att förbise dennes brister, man vill hjälpa till att förverkliga dennes drömmar och man vill skapa en mening med livet tillsammans. Det är min tolkning och definition på kärlek i alla fall. Det är vad den är för mig.

”I want no other, no other lover
This is your life, but it’s our time
And when we are together, I need you forever
Is this love?”

[I want no other, no other lover
This is our life, our time
We are together I need you forever
Is it love?]

Tidigare kapitel:
Prologue: Whole Lotta Love
Chapter 1: Wanna Be Startin’ Somethin’
Chapter 2: Waiting For A Girl Like You
Chapter 3: Writings on the Wall
Chapter 4: Perfect Strangers
Chapter 5: Love Me Again
Chapter 6: Love to Love
Chapter 7: Still Loving You
Chapter 8: True Colors
Chapter 9: The Most Beautiful Girl in the World
Chapter 10: What Kind of Love
Chapter 11: Simple Man
Chapter 12: Roads Untraveled
Chapter 13: Shy
Chapter 14: I Only Wanna Be With You
Chapter 15: Road to Nowhere
Chapter 16: Point of No Return
Chapter 17: Changes
Chapter 18: You Can’t Hurry Love
Chapter 19: I Don’t Believe in Love(?)
Chapter 20: Carry on Wayward Son
Chapter 21: Jump
Chapter 22: Somethin’ Stupid (or NO Writings on the Wall)
Chapter 23: Modern Love
Chapter 24: Be Mine (or DON’T Wanna Be Startin’ Somethin’)
Chapter 25: Always Will Be (or WON’T BE Waiting For A Girl Like You)
Chapter 26: What is Love?
Epilogue: ???