Läste för ett tag sedan en artikel, kommer dock inte riktigt ihåg vars(?), som handlade om saker man skulle sluta med för att därmed frigöra sig själv och på så sätt må bättre. Bli lyckligare i sitt liv helt enkelt. Så vad var/är då dessa saker? Jo, de var som följer:

  • Köp mindre saker och lägg pengarna på upplevelser istället
  • Sluta hitta på historier om dig själv för att verka intressantare och visa ditt sanna jag istället
  • Säg ja till fler saker och kliv ur komfortzonen
  • Umgås endast med riktiga vänner och slösa inte tid på falska vänner
  • Må inte dåligt över att inte ha tid utan prioritera istället
  • Var inte så kritisk och sluta döma andra efter första intrycket
  • Gör saker du själv tycker om, inte saker utifrån vad andra tycker eller skulle tycka.
  • Våga tro på dig själv och följ dina drömmar

Den första är ju ganska så självförklarande; sluta köpa statusprylar och unna dig istället upplevelser, resor och äventyr som du kommer att komma ihåg för resten av livet. Här kan jag nog bättra mig. Definitivt. Men även om jag faktiskt inhandlar relativt många statusprylar så tycker jag inte att jag handlar något ”onyttigt”. Ja, eller det beror väl på från vilken horisont man ser det, antar jag. De flesta inköp jag gör är faktiskt sådant som används för att skapa just dessa upplevelser. Skulle jag kunna skapa upplevelser utan att köpa dessa saker? Säkert. Skulle jag kunna köpa billigare prylar. Jo, visst skulle jag kunna det. Skulle jag kunna köpa mindre antal prylar. Jag antar det, men frågan är ifall mina upplevelser skulle bli lika bra eller om de mestadels skulle leda till frustration. Det här är definitivt något jag skall hålla koll på och bättra mig på men ibland är helt enkelt prylen också själva upplevelsen, om ni förstår vad jag menar.

Den andra är om du skönmålar upp en fasad för att framställa dig själv i bättre dager, sluta då med det säg och säg istället sanningen till både dig själv och till alla andra runtomkring dig för annars riskerar du att svika dig själv och därmed inte må bra. Det här var ju en stor sak tidigare här i bloggen och i mitt liv, så jag tycker att jag blivit betydligt bättre på detta. Som ni kanske minns så gjorde jag ju taglinen på bloggen till No Secrets, No Lies inför 2020 och före det så hade jag ju en rad inlägg som jag kallade Clear Truth. Syftet i båda fallen var faktiskt att sluta skönmåla mig själv och att jag skulle vara sann mot mig själv och alltid säga sanningen. Inte ha några hemligheter utan öppna upp mig själv mer svara öppet och ärligt på direkta frågor gällande mig själv och mitt privatliv. Som ni förstår blir man inte så autentisk i allt jag gör över en natt och det här är fortfarande något som jag jobbar på varje dag.

I det tredje fallet så är väl inte tanken att man skall anamma samma strategi som Jim Carreys karaktär i filmen Yes Man från 2008, vilket väl är lite over the top, men tanken är väl att man skall vara mer öppen för nya saker och vidga sina vyer. Här kan jag också förbättra mig men tycker att jag på det stora hela blivit betydligt bättre på att göra saker som jag annars inte skulle gjort. Bättre på att flytta ut mig själv från det rutmönster jag följer i mitt dagliga liv. Har väldigt lätt för att hamna för mig själv och pilla på med allehanda små projekt jag har. Jag trivs väldigt bra i mitt eget sällskap och har liksom inget behov av att hänga med andra, men i och med det så går man även miste om många roliga saker. Därför är det viktigt att omfamna möjligheter och säga ja till saker oftare.

Fjärde saken har jag blivit enormt mycket bättre på sedan flera år tillbaka faktiskt. Numera så umgås jag endast med personer jag verkligen vill umgås med och som jag vill ha i mitt liv. Jag slösar inte bort dyrbar tid på personer jag inte känner ger mig någonting tillbaka. Visst finns det situationer och tillfällen där man hamnar med personer man varken vill eller behöver ha något att göra med men i dessa tillfällen så brukar jag se till att lämna dessa platser. Jag värderar verkligen de personer jag har runtomkring mig och lägger verkligen min tid endera på dem eller på mig själv, inte på andra personer jag knappt har med att göra.

Att inte må dåligt över att inte ha tid utan att prioritera istället, kan man väl säga är hela essensen i mina Time-inlägg. Det här jobbar jag aktivt på hela tiden för att förbättra och bli bättre på att prioritera min tid till saker jag verkligen vill göra. Jag har gjort relativt många förändringar för att förbättra min situation men det behövs sannerligen göras mer. Det finns två stora saker som återstår att ta tag i och sedan så gäller det att jobba med smådetaljerna för att bli bättre på att prioritera bort saker jag inte vill lägga tid på och därigenom få mer tid till övers för de viktiga sakerna.

Sjätte saken är en liten känslig punkt för undertecknad. Har alltid haft otyget att döma folk extremt snabbt efter hur de ser ut, hur de går klädd, hur de agerar eller utifrån vad andra berättat. Verkligen inte en charmerande egenskap som jag förvisso är väl medveten om men som likaledes ändå är något ont. Att jag har en extremt kritisk ådra är nog något många som känner mig kan skriva under på och det mynnar nog i att jag har en väldigt hög förväntat standard på saker och ting. Detta gäller oavsett om jag applicerar den på mig själv eller på andra. Saker skall vara perfekt utifrån mina preferenser, vilket är nära nog omöjligt att leva upp till. Här behövs bot och bättring. Behöver definitivt bli mer ödmjuk och ge människor en chans att visa sina styrkor, inte bara se deras svagheter. Har blivit bättre genom åren på detta och har kommit att uppskatta människors olikheter men det kan bli bättre. Behöver bli bättre.

Jag säger ofta att jag inte bryr mig om vad andra tycker och tänker utan att jag gör och agerar som jag vill, vilket väl är en sanning med viss modifikation. I det stora hela är det sant men samtidigt så är jag inte en person som tycker man skall frångå normen allt för mycket. Sticka ut, javisst, men att helt bryta mönstren och göra saker utan att tänka på konsekvenserna är inte riktigt min grej. Vilket på sätt och vis det här med att göra saker du själv tycker om, inte saker utifrån vad andra tycker eller skulle tycka, innebär. Jag gör inte saker för att vara andra till lags eller för att de skulle tycka bättre eller sämre om mig, men jag bryr mig ju väldigt mycket om att saker görs på rätt sätt. Här finns det jobb att göra, även om jag tycker jag är relativt bra på att endast lyssna på mig själv och följa mitt eget hjärta.

Den sista saken, att våga tro på sig själv och följ sina drömmar, är ju lite av vad denna blogg handlat om de senaste 5-6 åren, antar jag. Hela idén med Projekt-inläggen har ju varit att göra de saker jag verkligen vill göra och att förverkliga mina drömmar. Nästan i alla fall. Visst finns det några riktigt stora drömmar som jag inte presenterat där än men de finns helt klart med i framtidsplanerna. Man skulle kunna säga att allt jag gjort och skrivit om här i bloggen de sista åren har varit för att just kunna genomföra mina drömmar. Jag skall inte säga att jag inte tvivlar på mig själv ibland, kanske främst gällande tre av projekten, men överlag så brukar jag tro på mig själv. Jag kommer återkomma med en uppdaterad projektlista inom kort och där kommer samtliga tre av dessa saker där tvivlet finns att finnas med, så det gäller verkligen att jag jobbar på det här med att våga tro på mig själv. Har överlag väldigt bra självförtroende men i just dessa tre fallen så sviktar det. Faktiskt. För er som undrar så kommer det vara Projekt No.1, 5 och 6 på den uppdaterade listan när den kommer.

Så, överlag så känns det som att jag gjort rätt saker de senaste åren, sett utifrån listan med saker som får dig att må bra ovan. Visst, finns förbättringspotential och saker att arbeta vidare på, men det till trots så är jag på rätt spår och det känns faktiskt riktigt, riktigt bra, minus några smällar som dykt upp i relativ närtid som jag skrev om här. Men oavsett så känns livet på rätt köl och jag mår relativt bra, även om allt alltid kan bli bättre. Men vi kommer dit inom kort, tänker jag. Till det bättre. Ja, bättre utifrån mina preferenser då. Såklart.

Hamptons Wellness Week Is Back! – Dan's Papers

Life #1 – Ikigai
Life #2 – Meningen med livet