Jag prenumererar på Olof Röhlanders nyhetsbrev, Veckans Peptalk, och det brukar dimpa ned i mailboxen varje måndag med diverse inspiration, iakttagelser och hjälpmedel för att bättre navigera i den röra som vi kallar vårt liv. För ett par år sedan så tog han upp det här med att kärleken förändrar en som person, något som vi nog alla kan skriva under på. Undertecknad allra minst. Ibland så mycket så man nästan inte kan känna igen sig själv. Även om jag tycker att jag allt som oftast är en relativt jordnära och logisk person som inte direkt ilar iväg så där överhastat, vilket borde borga för att jag förblir sann mot mig själv, så förändras även jag. Anpassar mig till den andre. Vilket väl är bra. Egentligen. Men samtidigt så kan man ju inte utplåna sig själv. Vilket har hänt. Det gäller med andra ord att både ta hänsyn till den andre samtidigt som man bejakar sig själv. Enkelt, eller hur? Nja, det är lätt att gå vilse när man är kär. Åtminstone när man är nykär eller om man blir rädd för att förlora något. Då är det lätt att gå bort sig själv och låta sig styras av sina känslor och därigenom utplåna sig själv. Men det är ju här det blir än mer tveeggat då man för att lyckas i kärlek måste våga ta chanser, eller hur? Det här är något jag kommer återkomma till i ett senare kapitel, men kärlek, åtminstone när den skall initieras, kräver ju att man gör saker som är utanför ens egen comfort zone. Att man vågar chansa och att man försöker visa sig intressant för motparten. Men det är ju inte detsamma som att inte se till sitt eget värde. Tvärtom skulle jag vilja säga. För även om det krävs mod och att man är villig att tappa kontrollen, eller kanske just därför, så är det viktigare än någonsin att vara sann mot sig själv i de situationerna. Att vara sig själv. Så hur gör man då det? Vad är receptet för en lång och lycklig relation? Enligt Olof så handlar det om att dagligen ställa sig själv två frågor för kärleken:

1. Vad kan jag göra för att förtjäna henne/honom även idag?
2. Hur kan jag göra hennes/hans liv lite bättre?

Här handlar det alltså inte om någon enkelriktad gata, utan det är bådas ansvar att ställa sig dessa frågor. Att genom små, och för den delen stora, gester försöka bidra till den andres lycka. Det här är något som måste göras kontinuerligt och inte tas för givet, gör du det så kommer det bara att gå utför därifrån. Jag lovar. Been there, done that. Utöver det så behöver man skapa eller hitta något som både vill göra, något som man kan sträva mot tillsammans. En gemensam dröm. Ett mål. Det kan ta lite tid att hitta detta, speciellt i ett nytt förhållande, men det är faktiskt viktigare än att man har gemensamma intressen. Det är som sagt viktigt att man fortsätter vara sig själv, ägnar sig åt sina intressen, men det är också viktigt att man hittar det man har gemensamt och är beredd att lägga tid och energi på det. Kärleken har ett pris och frågan är om det är värt det? Är svaret på det JA, kasta dig då ut i ovissheten, gå emot dina instinkter, våga älska, betala priset och se till att ta med dig de båda frågorna ovan. Det kommer hålla lågan vid liv om både är villiga att följa det. Det är så man överlever på kärlekens slagfält. Tror jag i alla fall. Eller hoppas jag åtminstone. Hur gör ni?

”We are strong
No one can tell us we’re wrong
Searching our hearts for so long
Both of us knowing
Love is a battlefield”

Tidigare kapitel:
Prologue: Whole Lotta Love
Chapter 1: Wanna Be Startin’ Somethin’
Chapter 2: Waiting For A Girl Like You
Chapter 3: Writings on the Wall
Chapter 4: Perfect Strangers
Chapter 5: Love Me Again
Chapter 6: Love to Love
Chapter 7: Still Loving You
Chapter 8: True Colors
Chapter 9: The Most Beautiful Girl in the World
Chapter 10: What Kind of Love
Chapter 11: Simple Man
Chapter 12: Roads Untraveled
Chapter 13: Shy
Chapter 14: I Only Wanna Be With You
Chapter 15: Road to Nowhere
Chapter 16: Point of No Return
Chapter 17: Changes
Chapter 18: You Can’t Hurry Love
Chapter 19: I Don’t Believe in Love(?)
Chapter 20: Carry on Wayward Son
Chapter 21: Jump
Chapter 22: Somethin’ Stupid (or NO Writings on the Wall)
Chapter 23: Modern Love
Chapter 24: Be Mine (or DON’T Wanna Be Startin’ Somethin’)
Chapter 25: Always Will Be (or WON’T BE Waiting For A Girl Like You)
Chapter 26: What is Love?
Chapter 27: The Way We Were (or DO NOT Love Me Again)
Chapter 28: Patience
Epilogue: ???