Idag så är det Alla Hjärtans-dag och förhoppningsvis så har ni någon speciell att dela dagen med, vilket nödvändigtvis inte behöver vara en bättre hälft utan det kan mycket väl vara en vän, en familjemedlem, en släkting eller varför inte ett kärt husdjur. Oavsett så är dagen till för att visa sin uppskattning för sina nära och kära. I samband med Alla Hjärtans-dag 2018 så gjorde jag i inlägget Heart to Heart en 10-i-topp-lista över romantiska filmer som jag tyckte ni skulle se:

1) Notting Hill
2) Singin’ in the Rain
3) Breakfast at Tiffany’s
4) While You Were Sleeping
5) You’ve Got Mail
6) Elisabethtown
7) Amelie from Montmartre
8) Casablanca
9) 10 Things I Hate About You
10) Sabrina (1954)

En gedigen lista med fantastiska filmer som fortfarande rekommenderas varmt. Jag uppdaterade dock listan 2020 i och med att jag skrev Topp-5 filmer: Romantik:

1) Notting Hill
2) Singin’ in the Rain
3) You’ve Got Mail
4) While You Were Sleeping
5) Roman Holiday
6) Elisabethtown
7) Amelie from Montmartre
8) Casablanca
9) Yes Man
10) Sabrina (1954)

Återigen en gedigen lista där Yes Man och Roman Holiday slog sig in istället för Breakfast at Tiffany’s och 10 Things I Hate About You. Men i båda inläggen så tipsade jag även om en rad andra filmer som jag gillade, men som dock inte kom med på någon av listorna:

Love Actually, The Notebook, Ghost, Titanic, Romeo+Juliet, Sleepless in Seattle, When Harry Met Sally, Say Anything, Dirty Dancing, La La Land, Gone With the Wind, Pretty Woman, The Apartment, Groundhog Day, Me Before You, True Romance, Casper, Clueless, Can’t Buy Me Love, Beauty & the Beast (båda Disney-versionerna), Aladdin (även här båda Disney-versionerna), Crazy Rich Asians, Hitch, Safe Haven, Salmon Fishing in the Yemen, The Shipping News, Rock of Ages, She’s All That och inte minst fantastiska A Star is Born (2018).

Men dagen till ära så tänkte jag nu tipsa om ytterliga 5 romantiska filmer som alla ligger mig varmt om hjärtat. Eller egentligen så blir det nog 6 filmer jag tipsar om, ni förstår när ni läser vidare, och i åtminstone tre av fallen så har jag nog omnämnt dem tidigare här i bloggen. Ta nu hand om varandra, hitta någon att mysa med och njut av någon av filmerna som finns i detta inlägget, för det är precis vad jag kommer göra:

1) House of Flying Daggers
Zhang Yimous underbara kärlekshistoria draperad som en asiatisk fantasy och kampsportsfilm i bästa tappning är inget annat än en fantastisk fest för ögonen, vilket gjort att den hamnat på en 19:e plats på min lista över de bästa filmerna. Även om jag placerade den i fantasy-genren när jag skrev Topp-5 filmer: Fantasy, så ÄR det i alla avseenden en kärleksfilm. Också. Filmen har ett helt underbart foto och för att inte tala om det magiska soundtracket, där främst Lovers (Mei and Jin) är precis så där vemodigt vacker som man förväntar sig av musiken i en kärleksfilm, vilket också gjort att den återfinns på plats 7 på min Top Movie Score-lista.

En polis skickar en ung officer för att utreda en dansare då han hävdar att hon har band till en hemlig organisation kallad ”House of Flying Daggers”, som motsätter sig regeringen. Polisen arresterar dansaren bara för att den unge officeren skall frita henne och därigenom erhålla hennes förtroende och leda polisen till den nya ledaren för den hemliga organisationen. Om de blir kära? Ja, vad tror ni själv?

2) A Rainy Day in New York
Jag omnämnde den när jag skrev Topp-5 filmer: Romantik och jag skrev om den strax efter att jag sett den, men jag gillar den faktiskt så pass mycket att den är värd att nämnas igen. Jag brukar inte gilla Woody Allen-filmer, men denna gillar jag verkligen. Om det är för att han själv inte medverkar i filmen och förstör den med sitt neurotiska skådespeleri, vet jag inte, men historien slog an någon sträng hos mig och jag har gillat den sedan jag först såg den. Med fantastiskt skådespeleri i samtliga roller och med en fingertoppskänsla i regin som jag sällan brukar tycka Allen har, så sveps man in i denna New York-historia om kärlek när den är som bäst.

När Gatsby får veta att hans flickvän Ashleigh kommer att resa till New York för att intervjua regissören Roland Pollard för collegetidningen så planerar han en romantisk helg med henne i sin hemstad. När de två anländer till Manhattan träffar Ashleigh regissören, som bjuder in henne till en visning av sin nya film, och under tiden snubblar Gatsby på en gammal vän och filmstudent. Han accepterar att delta i dennes pågående filmprojekt vilket gör att han snart befinner sig involverade i en kysscen med en tidigare flickväns yngre syster.

”Listen, let me tell you, you only live once. But once is enough if you find the right person.

A Rainy Day In New York (2019)

3) New Year’s Eve + Valentine’s Day
Jag gillar verkligen sådana här filmer där en rad småhistorier utspelar sig igenom filmen och till slut vävs samman till en helhet. Båda dessa filmer är från samma regissör, den fantastiske Garry Marshall som har fler romantiska filmer på sin meritlista än man kan räkna nästan, och båda är helt underbara. Att försöka beskriva handlingen i dem är inte det lättaste då man i sådana fall behöver beskriva handlingen i varje enskild småhistoria, vilket skulle ta alldeles för lång tid. Jag rekommenderar er varmt att så båda filmerna men om ni finner att ni endast har tid med en så håller jag New Year’s Eve som den lite bättre, även om Valentine’s Day kanske är mer lockande en dag som denna. Oavsett vilken ni väljer at se, eller om ni ser båda, så får de en att tänka till om sina närmaste samtidigt som de skapar den där kärleksstämningen som man så gärna vill uppleva en dag som denna. Hur bra låter inte det, så säg?

4) Sleeping With Other People
Den här filmen kanske inte är den bästa jag sett men på något vis så slår den ändå an en sträng hos mig som gör den oemotståndlig. Kanske är det för att jag varit i en liknande situation själv, kanske är det för att jag gillar Jason Sudeikis som skådespelare eller kanske är det för att Alison Brie påminner mig om henne jag var i samma situation med, men oavsett så tycker jag den är väl värd en rekommendation en dag som denna.

12 år efter ett one-night stand på college så träffas Lainey och Jake av en slump i New York och upptäcker att de båda har samma problem; ingen av dem kan upprätthålla ett förhållande. Fast beslutna att förbli vänner trots sin ömsesidiga attraktion så sluter de en pakt om att hålla sin relation platonisk, något som visar sig vara lättare sagt än gjort.

”Do you wanna talk about it?”

”Talk about what?

”We are not a couple but we act like one.”

Sleeping with people (2015)

5) Before We Go
Chris Evans fina lilla romantiska drama är inget annat är en liten pärla till film. Den fick inte de bästa av recensioner när den kom ut men det spelar absolut ingen roll i min bok då jag verkligen gillar den. Den har en enkelhet, en ömhet och en naivitet som man sällan ser i filmer nu för tiden. Plus jordnära och verkliga karaktärer som man riktigt känner för. Jag gillar den som sagt helskarpt och ni som följer med här i bloggen vet att jag till och med använde citat från filmen i Crossroads-kapitlet ”Jump”.

När Brooke missar nattåget från New York till Boston så träffar hon gatumusikern Nick på tågstationen och han försöker hjälpa henne att ta sig hem innan hennes man gör det. Under natten som följer så lär de känna varandra och sakta men säkert så växer en romans fram mellan de två – oväntat, va?

”Is it possible that you can meet somebody who is perfect for you even though you are commited to someone else?”

”We Love Who We Love. It sucks.”

Before We Go (2014)