Gamereactor Sverige har haft, för jag tror den nu är avslutad, en artikelserie där de listat deras fem favoriter inom 10 olika filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tyckte undertecknad, som har hakade på och listade mina favoriter i samma genre som den de just publicerat. Deras listor, som bestod av de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, har som sagt publicerats, men jag tänkte köra på med några till som jag tycker saknades i deras utbud.

I det här elfte inlägget i denna bloggserie så tänkte jag köra på min topplista gällande romantiska filmer, vilket jag tyckte saknades i deras utbud. Dagen efter Alla Hjärtans Dag 2018 så skrev jag om min topp-10 romantiska filmer, där följande filmer toppade listan; 10) Sabrina (1954), 9) 10 Things I Hate About You, 8) Casablanca, 7) Amelie from Montmartre, 6) Elisabethtown, 5) You’ve Got Mail, 4) While You Were Sleeping, 3) Breakfast at Tiffany’s, 2) Singin’ in the Rain och 1) Notting Hill. En lista som jag enkelt skulle kunna stå bakom än idag. Men saker ändras ju med tiden och så även denna lista. Inte mycket, men lite i alla fall. Det här är ingen lätt genre att rangordna. Lite förvånande så visar det sig faktiskt vara en av de svårare. Jag gillar nog tydligen den här typen av film mer än jag tidigare vågat erkänna. Menar, finns så oerhört många bra filmer här som alla skulle kunna finnas med på listan. Såsom Clueless, Can’t Buy Me Love, Beauty & the Beast (båda Disney-versionerna), Aladdin (även här båda Disney-versionerna), Crazy Rich Asians, 10 Things I Hate About You, Love Actually, A Rainy Day in New York, Pretty Woman och Hitch. Eller varför inte Safe Haven, Salmon Fishing in the Yemen eller The Shipping News av vår svenske storregissör Lasse Hallström. För att inte prata om underbara Rock of Ages. Nä, det finns sannerligen att välja på i genren. A Star is Born (2028) hade definitivt kunnat platsa på listan men hade med den på topp-5 drama så den får stå över här. Oavsett så har jag gjort mitt bästa och här kommer min topplista:

5) Roman Holiday (1953)
En uttråkad och skyddad prinsessa flyr från hennes vårdnadshavare och blir kär i en amerikansk nyhetsman i Rom. Där har ni handlingen till en av bästa och charmigaste romantiska filmerna med en underbar Audrey Hepburn, som ju är en personlig superfavorit om ni inte greppat det vid det här laget. Med sin blandning av fantasi och verklighet, och en lika fantastisk Gregory Peck som motpol till Hepburn, så finns många fina ögonblick i berättelsen och ibland är filmen nästan som en dagdröm. Med sitt underhållande, tankeväckande och roliga berättande så skapas sympati och värme mot karaktärerna. En enkel premiss, men ibland är det precis det som behövs. Görs berättelsen så här smart utan att driva vissa saker för långt så blir det inget annat än bra. Mer än bra faktiskt.

4) While You Were Sleeping (1995)
Det här är utan tvekan min favoritfilm med Sandra Bullock och även om den har ett litet tveksamt budskap gällande hur till vida man skall hålla sig till sanningen eller inte så är det en helt fenomenalt fin och suverän film. Gillar den gränslöst och har sett den sjukt många gånger. Sjukt många! Med en hemlig och hopplös förälskelse i den stiliga pendlaren som passerar henne varje dag, är den charmiga ensamstående biljettförsäljaren Lucy på väg att hitta kärleken. När pendlaren faller från tågplattformen där Lucy jobbar räddar hon hans liv när han skadar sig så illa att han hamnar i koma. Därefter misstas hon för hans blivande fru på sjukhuset och möter hans familj som välkomnar henne med öppna armar. Förvecklingar gör att hon inte kan säga sanningen, vilket komplicerar allt och leder till oförutsedda romantiska frågor, främst från pendlarens misstänksamma bror. Charmig, kul och framförallt fylld av kärlek och udda karaktärer gör denna till en pärla. En pärla, säger jag.

3) You’ve Got Mail (1998)
Nästan lite av en Guilty Pleasure om vi skall vara ärlig, men jag kan inte riktigt värja mig för denna lilla pärla även om jag innerst inne vet att den inte är såååå bra. Men man gillar det man gillar och jag kan inte sticka under stolen att det här är en favorit. Nora Ephron, som skrivit manus och även regisserat, är skyldig till en hel radda med romantiska komedier såsom When Harry Met Sally…, Sleepless in Seattle och Julie & Julia. Dock är detta kronan på verket, om vi säger som så. Ägaren till en stor bokhandelskedja, Tom Hanks, öppnar en ny butik vilket får verksamheten för ägaren till en liten lokal bokhandel, Meg Ryan, att få det kämpigt. Samtidigt har de två påbörjat en korrespondens via e-post utan att veta vem den andre är. Kan två affärsrivaler som föraktar varandra i det verkliga livet oavsiktligt bli kära över Internet? Charmigt, förutsägbart, välspelat och bara helt underbar liten film.

2) Singin’ in the Rain (1952)
Filmen som numera innehar plats 10 på tio-i-topp-listan är denna underbara musikalfilm. Den är så underbart bra och jag blir på så bra humör när jag ser den filmen. Gene Kelly är verkligen en favorit och han har aldrig varit bättre än här. För mig är han den störste av svunna tiders musikalstjärnor och ljusår mycket bättre än sina utmanare. Gene Kelly är verkligen enastående och filmen är underbart fenomenalt bra. En kärleksfilm som är maskerad som en musikal och där signumdansen i regnet faktiskt är för att Kellys karaktär är kär. Vid transiton från stumfilm till ljudfilm visar det sig att den kvinnliga storstjärnan har en röst som inte passar in i det nya mediet och hennes röst måste dubbas. In kommer en ung skådespelerska för att spela in rösten och den manliga stjärnan blir hals över huvudet kär. Hur fantastiskt låter inte detta? Helt fantastiskt i min bok. Fullkomligt älskar den!

1) Notting Hill (1999)
Som jag skrev när jag listade denna som Nr 9 på min 10-i-topp-lista första gången så minns jag väl när jag såg denna på bion i Umeå. Det var sommaren 1999 och en helg bestämde jag och min dåvarande flickvän att vi skulle åka till Umeå, där vi båda pluggade på den tiden, och bara strosa runt i staden i sommarvärmen. Samt gå på bio. Mitt egentliga mål med resan var att se den hyllade första Matrix-filmen som hade haft premiär föregående helg, vilket väl var ett mål som min partner uppskattade sisådär. Någon som förstår varför? ? Så för att blidka henne så gick jag väl med på att vi kunde gå och se ytterligare en film som hon då givetvis fick välja. Till mitt stora förtret blev det givetvis denna romantiska komedi och jag tog plats med absolut noll förväntningar i biostolen. Hade givetvis sett till att handla rikligt med godis och dricka då jag tänkte att det skulle bli den enda njutningen under dessa två timmar. Hade jag fel, eller hade jag fel? Blev helt tagen på säng! På ett bra vis förstås. Den gjorde ett så starkt intryck på mig att jag än idag blir helt fascinerad av den. Vad det speciella är vet jag inte, men kanske är det möjligheten att någon som du eller jag kan träffa och bli tillsammans med en superkändis, vad nu en sådan är(?), som gör att jag går igång på den. Kanske är det något annat. Hur som haver så har jag sett den fler gånger än jag minns och jag har gillat den varje gång. Det är väl ett skäl gott som vilket annat till att den är Nr 1 på denna lista (och numera Nr 6 på 10-itoppen), håller ni inte med mig? Tänkte väl det.

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer – efter mycket övervägande – 6) Elisabethtown, 7) Amelie from Montmartre, 8) Casablanca, 9) Yes Man och 10) Sabrina (1954). Bubblare får bli Breakfast at Tiffany’s och två av mina outsiders som jag pratat om tidigare här i bloggen (här och här); She’s All That och Casper. En jag skulle vilja sagt är Say Anything, med den klassiska scenen där John Cusack betygar sin kärlek med hjälp av en Bergsprängare, men jag minns inte riktigt något från den. Någon svensk romantisk film? Tja, får faktiskt bli Fucking Åmål. Blev helt klart positivt överraskad när jag såg den på bio och håller den nog faktiskt som bland det bättre som Sverige har producerat.

Tidigare inlägg:
1) Topp-5 filmer: Komedier
2) Topp-5 filmer: Action
3) Topp-5 filmer: Krig
4) Topp-5 filmer: Fantasy
5) Topp-5 filmer: Sci-Fi
6) Topp-5 filmer: Skräck
7) Topp-5 filmer: Drama
8) Topp-5 filmer: Maffia
9) Topp-5 filmer: Thriller
10) Topp-5 filmer: Western
11) Topp-5 filmer: Romantik
Topp-5 filmer: Film Noir