Gamereactor Sverige har en artikelserie där de listar deras fem favoriter inom en rad filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tycker undertecknad, som hakar på och listar mina favoriter i samma genre som den de just publicerat allt eftersom. De har siktat in sig på tio stycken artiklar, eller de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, vilket väl jag också gör initialt. Om jag gör fler eller färre får väl framtiden utvisa, tänker jag.

Vi har nu kommit till det tionde inlägget i denna bloggserie och det har blivit dags för topp-5 western, där Gamereactor listat följande filmer; 5) 3:10 to Yuma, 4) True Grit, 3) Django Unchained, 2) The Good, the Bad and the Ugly och 1) Once Upon a Time in the West. Bra filmer allihop, men min lista ser lite annorlunda ut. Faktiskt. Vilket vi kommer till snart. Westernfilmer som genre är något som alltid legat nära till hands under min uppväxt då min käre far alltid varit, och är väl än idag, litet av ett fan till westernfilmer. Skulle det ses en film med honom under vår uppväxt, så blev det gärna en western. Så var det bara. Något som väl gjort att även undertecknad verkligen uppskattar genren. Största problemet med westerns skulle jag vilja säga är att det görs alldeles för få filmer idag. Visst, det kommer någon enstaka då och då men det är alldeles för långt emellan gångerna, vilket väl är kanske varför de uppskattas mer av undertecknad. Det är få filmgenre som har en lika lång historia inom filmen och det är få som har en så hög lägstanivå som westerns. Filmhistoriens början tog ju plats i vad man kan kalla slutet på västerneran och det är nog därför de är så tätt förknippade med varandra. Oavsett så gillar jag filmgenren. Den är rå, ofta episk och oftast bestående av riktigt, riktigt bra skådespelare. Vilket är precis vad filmerna på min lista är:

5) Young Guns (1988)

Faktum är att jag faktiskt såg Young Guns II innan jag såg denna första installation och även om jag gillar tvåan, kanske främst för den suveräna musiken, så är det nog inget snack om att den första filmen är den bättre av de två. Jag gillar den där lättsamma, ungdomliga, MTV-inspirerade setupen som filmen har och det är nog sällan en person passat så bra i en roll som Emilio Estevez gör som Billy the Kid. En grupp unga revolvermän, under ledning av nämnde Billy the Kid, blir sheriffer för att kunna hämnas för mordet på mannen som varit deras välgörare. Men när Billy tar sin myndighet för långt, blir de jagade av allt från andra laglösa, till sheriffer, till armén. Underhållande och förvånansvärt bra.

[ ] Regulators. We regulate any stealing off his property – we’re damn good too! [ ] But you can’t be any geek off the street, gotta be handy with the steel, if you know what I mean. Earn your keep.

Charley Bowdre

4) Tombstone (1993)
Fantastisk film som kom ungefär samtidigt som Lawrence Kasdans epos med Kevin Costners som den legendariske Wyatt Earp. Även om jag verkligen gillar Costner så är det den här filmen som är den bättre av de två och jag tycker faktiskt att Kurt Russel är den bättre av de två som den fruktade Sheriffen. Med en i övrigt makalös uppställning rent skådespelarmässigt och med en framförallt helt underbart fantastisk prestation av Val Kilmer som Doc Holliday så är Tombstone verkligen en personlig favorit. Efter sin framgång med att rensa Dodge City flyttar Wyatt Earp tillsammans med sina bröder till den lilla staden Tombstone för att bli rik. Ett band med förbrytare som kallar sig själva The Cowboys orsakar dock problem i regionen och en oundviklig konfrontation mellan bröderna Earp, deras vän Doc Holliday och det laglösa bandet leder till den berömda duellen vid O.K. Corral. Förutom den stålande insatsen av Kilmer så gör även den personlige favoriten Michael Biehn en strålande insats. Om inte för något annat så se filmen för dessa två.

I’m your huckleberry…

DOc Holliday

3) Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Denna flerfaldiga Oscarsvinnare (men inte för Bästa Film!) baserade på de verkliga personerna är ren och skär filmmagi. Vackert filmad, underbar musik och en enastående dynamik mellan de båda huvudrollsinnehavarna Paul Newman och Robert Redford gör den värd sin plats på denna listan. Wyoming, tidigt 1900-tal. Butch Cassidy och The Sundance Kid är ledarna för ett band med laglösa. Efter att ett tågrån går fel så befinner de sig på flykt hårt jagade. Lösningen? Att fly till Bolivia. Verkligen en fantastisk film som kanske inte berättar den absolut sanna historien om personerna, men det gör ju inte filmerna på plats 4 och 5 på denna lista heller. Men vad gör väl det när det blir så här bra och underhållande? Absolut ingenting skulle jag vilja säga!

Kid, the next time I say, ”Let’s go someplace like Bolivia,” let’s GO someplace like Bolivia.

Butch Cassidy

2) Open Range (2003)
Kevin Costners lågmälda lilla western kom helt oväntat för undertecknad och kanske därav så fascinerade den mig med sitt fina berättande och suveräna skådespeleri. Att jag gillar Costner vet nog alla vid det här laget, men filmen höjs också av Robert Duvalls, Michael Gambons, Annette Bennings och Kim Coates suveräna insatser. En före detta revolverman tvingas ta upp vapen igen när han och hans boskapspersonal hotas av en affärsman och hans korrupta Sheriff. Vackert filmad, stillsamt berättad och med, som sagt, underbart skådespeleri så hänför Open Range. Till och med mer än Costners Dances With Wolves. Se den och förundras du med!

It’s a shame to go forever without takin’ a taste of somethin’.

Boss Spearman

1) For a Few Dollars More (1965)
Precis som jag skrev om filmen när jag placerade den på plats 13, som enda västernfilm, på min Topp-20-lista så är For A Few Dollars More den absolut bästa western jag sett. Har sett den så många gånger att jag tappat räkningen faktiskt. Såg den långt innan jag såg de två andra filmerna i Sergio Leones Dollartrilogi; A Fistful of Dollars och The Good, the Bad and the Ugly. Absolut älskar musiken i filmen och Clintan har nog aldrig varit coolare. Varken före eller efter, även om Dirty Harry så klart kommer nära. Musiken som de spelar från fickuret, Watch Chimes (Carillion’s theme), är fullständigt magnifik och bidrar givetvis till filmens storhet. Skall du bara se en västernfilm i ditt liv, se då för bövelen For A Few Dollars More. Mästerlig!

When the chimes end, pick up your gun.

El indio

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer 6) The Good, the Bad and the Ugly, 7) Once Upon a Time… in the West, 8) A Fistful of Dollars, 9) The Unforgiven och 10) The Wild Bunch. Bubblare får bli Young Guns II, Seraphim Falls, underskattade Quigley Down Under och den knasiga lilla pärlan Dom kallar mig Trinity – Djävluens högra hand. Svensk western? Tja, hela det konceptet faller ju på att det inte går att göra en western som utspelar sig i Sverige, av förståeliga skäl. Wikipedia listar trots detta att det finns 3 svenska westernfilmer, men då jag inte sett någon av dem så får så kan jag inte direkt rekommendera någon. Såg dock att två av dem var gjorda av Mats Helge Olsson, mannen som gjort Ninja Mission, så måste nog ta och leta upp och kika på dem.

Tidigare inlägg:
1) Topp-5 filmer: Komedier
2) Topp-5 filmer: Action
3) Topp-5 filmer: Krig
4) Topp-5 filmer: Fantasy
5) Topp-5 filmer: Sci-Fi
6) Topp-5 filmer: Skräck
7) Topp-5 filmer: Drama
8) Topp-5 filmer: Maffia
9) Topp-5 filmer: Thriller
10) Topp-5 filmer: Western
Topp-5 filmer: Romantik
Topp-5 filmer: Film Noir