1. The Big Sleep (imdb.com)

År: 1946
Regissör: Howard Hawks
Skådespelare: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Martha Vickers

Humphrey Bogart är enligt mig den störste av de största när det kommer till manliga skådespelare och i rollen som den hårkokte privatdetektiven Philip Marlowe är han i sitt absoluta esse. The Big Sleep är utan någon som helst konkurrens den absolut bästa filmen som någonsin gjorts. Boken som filmen bygger på av Raymond Chandler kan man säga definerade denna typ av hårdkokt noir stämmning. Flera av hans senare böcker, och även denna, har filmats med andra skådespelare i rollen som Marlowe, men ingen har ens kommit i närheten av den briljans som finns inbakat i detta mästerverk.

Marlowe anställs av en gammal general för att undersöka ett utpressningsförsök gentemot den yngre av hans två döttrar. När den äldre dottern fösöker komma underfund med varför hennes far anlitat Marlowe så kommer det fram att en av deras anställda, en chaufför, är saknad sedan en tid tillbaka. Intrigen blir här så invecklad att till och med Chandler hade svårt att hänga med, men den intensiva dialogen och det härliga samspelet mellan Bacall och Bogart gör att du sveps med i handlingen vare sig du förstår vad som händer eller ej. Det här är en riktig pärla till film med ett av förra århundradets absolut största skådespelarduo; Bogey & Bacall. Denna är ett måste att se och har du inte gjort det än så är det hög tid. Du kommer att älska den precis lika mycket som mig, jag lovar.

Bland alla härliga dialoger i filmen så innehåller den definitivt en av de coolaste replikerna någonsin, givetvis framförd av Bogart på Marlowes lite cyniska sätt:

”I don’t mind if you don’t like my manners. I don’t like them myself. They’re pretty bad. I grieve over them on long winter evenings.”

2. Aliens
3. The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring
4. The Maltese Falcon (1941)
5. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back
6. The Usual Suspects
7. The Sting
8. Where Eagles Dare

9. Notting Hill
10. The Young Master