Det är ju ett tag sedan jag skrev den föregående delen i detta projekt. I stort sett fyra år och fyra månader sedan för att vara hyfsat precis. Där och då så avslutade jag projektet, lämnade det med vetskapen om att jag nog för alltid kommer att älska henne, men att jag inte skulle komma att agera på det. Vilket jag inte heller gjorde. Men så har ju tiden gått och trots idoga försök att koppla bort henne från mitt medvetande och därigenom försöka förtränga mina egna känslor så har det inte riktigt gått som jag tänkt mig. När jag skrev del 3 så citerade jag den gamla Queen-hiten från filmen Highlander som väl beskrev hur det då kändes:

There’s no time for us
There’s no place for us
What is this thing that builds our dreams,
Yet slips away from us?

Så var det. Definitivt. Tiden var inte den rätta och vad än det var just där och då så kändes det som att det inte kunde bli något. Men det var där och då. Sedan så har jag velat fram och tillbaka i omgångars omgångar och även om jag fortfarande inte agerat på det hela så har det nog varit till min fördel att jag bidat min tid. Faktiskt. För även om jag skrev att jag med tiden skulle komma över mina känslor och gå vidare så har det inte riktigt skett. För även om jag tog nya tag, vidgade mina vyer och försökte se vars livet tog mig så återkom jag alltid till henne. Åtminstone i mina tankar och drömmar. När jag så väl riktigt, riktigt (riktigt!) rannsakade mig själv i ett av Crossroads-inläggen två år senare så insåg jag ju att det var hon och ingen annan som jag faktiskt älskade. Men sedan hände det inte så mycket. Igen. Min egen rädsla tog väl överhand och jag velade återigen gällande vad jag ville, mycket på grund av den delikata situationen som jag börjat beskriva i det senaste Crossroads-inlägget. Vilket är vars vi befinner oss nu. Men som jag skrev så behöver det ju egentligen inte vara så komplicerat, för som Robert Carlyle så fint uttryckte det i rollen som John Lennon i filmen Yesterday från 2019:

Berätta för flickan du älskar att du älskar henne. Och berätta sanningen för alla, närhelst du kan.

Ni ser, inte komplicerat alls. Så enkelt är det. Men så blir det ju komplicerat, åtminstone i min hjärna, utifrån den delikata situationen. Som jag skrev i Kapitel 35 av Crossroads-inläggen så är den delikata situationen trefaldig, eller fyrfaldig om vi skall vara petig, men vi fokuserar på de tre sakerna och lämnar den fjärde mer övergripande lite där hän. Den första av de tre, som jag också beskrev i Crossroads-inlägget, härrör till den åldersskillnad som råder mellan oss och det faktum att hon är lite åldersfixerad, främst gällande hennes egen ålder då och det faktum att hon blir äldre. Det här är ju inte en allt för lätt situation att hantera. Faktum är att det ju inte direkt går att göra något konkret åt åldersskillnaden då den är ett faktum, men det går att hantera den på lite olika sätt. När vi attraheras av en annan människa har det i regel inte med åldern att göra, det är mer olika fördomar som kommer in gällande åldern. Vi söker någon som som vi kan känna igen oss själva i och vi letar omedvetet efter en partner som kan hjälpa oss att utveckla de sidor av oss själva som vi behöver utveckla. Åldern är ju mångt och mycket endast en siffra, som det lite klyschigt brukar sägas. Alla är ju olika och man kan mycket väl vara en gammal själ i en ung kropp eller tvärt om. Hur gamla vi verkar i förhållande till vår biologiska ålder beror mycket på gener, uppväxt, livserfarenheter och intressen. Faktum är att det finna en gammal formel man kan använda sig av för att räkna ut hur stor åldersskillnad som egentligen är ”OK”. Hur tillförlitlig den är kan man ju tvista om så ta det hela med en nypa salt:

  • Din partner kan vara så här ung; dela din ålder i två och lägg till sju år. 
  • Din partner bör inte vara äldre än så här; dra bort sju år från din ålder och dubbla med två. 

Så vad blir det då för undertecknad? Jo, 46 år dividerat med 2 är ju lika med 23 och om vi sedan adderar 7 så hamnar vi på 30. Så, personen i fråga bör inte vara mer än 16 år yngre. Så vad är hon då? Ja, hon är lite, lite yngre än så. Inte mycket, men lite. Skiljer i stort 16 år och 4 månader. Styvt. Så det är på gränsen enligt denna högst ovetenskapliga formel. Men som sagt, åldern är ju bara en siffra. Allt handlar ju om gemensamma värderingar, förmågan att kommunicera med varandra, tilltro, intimitet och en vilja och förmåga att stötta den andres drömmar. Åldersskillnad i sig är ju därmed ganska oväsentlig, den gör att man kanske får jobba lite hårdare bara. 

Så, vad skall jag då göra för att övervinna denna delikata situation? Ingenting faktiskt. Jag kommer helt att förlita mig på att jag lagt en bra grund för vår relation genom att visa att vi tycker lika i många frågor, att vi har en hel del intressen som sammanfaller, även om vi också har många som är olika, att vi är bra på att kommunicera med varandra, att det finns en tilltro och att jag stöttar henne i vått och torrt och inte vill något annat än att det skall gå bra för henne. Jag har på alla sätt visat att jag bryr mig om henne, värnar om hennes bästa, hjälpt henne få ordning på sitt liv, lyssnat på henne och pushat henne framåt. Utmanat henne så hon skall våga bli den bästa möjliga versionen av sig själv och att hon skall göra allt för att förverkliga sina drömmar. Om inte det räcker så finns det inte mycket mer jag kan göra ändå. Åldersskillnaden finns där men jag hoppas att jag fått henne att se förbi den trots sin åldersfixering.

I nästa del så tar vi oss an hur jag skall hantera den andra delikata situationen.

Quotes about Age and love (184 quotes)

Projekt No.1 – ??? [Tidigare Projekt #10, A, I och 1]
Projekt No.2 – Exercise [Tidigare Projekt #11 ”No Pain, No Gain”, H, III och Fit For the Future] – del 1del 2del 3del 4del 5del 6del 7del 8
Projekt No.3 – Supellex [Tidigare Projekt #14 ”A Room With a View”, D, IV och Easy Livin’] – del 1del 2del 3
Projekt No.4 – Venatus [Tidigare Projekt #16, F, VI och Retro] – del 1del 2del 3del 4del 5
Projekt No.5 – Amare [Tidigare Projekt #5 ”A Change of Heart”] – del 1del 2del 3, del 4
Projekt No.6 – Opus [Tidigare Projekt #18 ”A Leap of Faith”, G och V] – del 1del 2del 3del 4del 5del 6del 7del 8del 9del 10del 11del 12del 13del 14del 1
Projekt No.7 – ???
Projekt No.8 – Villa – del 1