Som jag skrev i ett tidigare inlägg, direkt efter att jag sett den senaste delen ifrån Star Wars universumet, så behövde jag smälta mina intryck lite. Begrunda de val som Disney gjort för att, efter jag fått lite distans, återkomma med ett betyg på filmen. Den här delen skulle ju knyta ihop alla Star Wars-filmerna; från originaltrilogin, till prequel-trilogin och nu då den senaste trilogin. Den skulle leverera ett tillfredsställande slut på släkten Skywalkers historia. Så, gjorde den det?

Episode IX – The Rise of Skywalker
Nä, den där initiala määh-känslan som jag hade när jag lämnade biosalongen har snarare förstärkts än dämpats. Vilket jag på ett konstigt vis faktiskt känner en viss sorg över. En sorg över att den otillfredsställelse som den nya trilogin levererar inte kommer att kunna repareras. Inte kunna fixas. Som jag skrev direkt efter så var filmen inte direkt dålig, det finns en del ljusa stunder, men på det stora hela så tycker jag faktiskt heller inte att den var speciellt bra. Inte bra alls! Det känns verkligen som att de slösat bort hela grunden på vilket Star Wars alltid byggt och det märks så oerhört tydligt att man inte hade en röd tråd som man följde i denna nya trilogi. Gamespot har skrivit en recension på filmen, som jag läst nu efter att jag sett den, och måste säga att jag håller med till punkt och pricka. Vilket känns, som jag skrev tidigare, som en kniv i hjärtat då det gäller en av de filmserier som ligger mig absolut varmast om hjärtat och som varit en del av i stort sett hela mitt liv. Väljer därför att avsluta denna recension med Gamespots avslutning:

I slutändan känns det helt enkelt tomt. Det borde aldrig vara så tydligt för publiken att något i filmprocessen har gått så fruktansvärt fel – att de människor som gjorde den första filmen i en trilogi tydligen inte bryr sig om att skissa ut en plan för den andra och den tredje, och att filmernas regissörer hade visioner för seriens framtid som var så grundläggande motstridiga. Star Wars förtjänade bättre.

Betyg: 2 av 5

Teaser

Trailer

Trailer

Tidigare inlägg:
Episode I: The Phantom Menace
Episode II: Attack of the Clones
Episode III: Revenge of the Sith
Episode IV: A New Hope
Episode V: The Empire Strikes Back
Episode VI: Return of the Jedi
Episode VII: The Force Awakens
Episode VIII: The Last Jedi (revidering kommer)
Episode IX: The Rise of Skywalker
A Star Wars Story: Solo
A Star Wars Story: Rogue One
The Mandalorian (kommande)
Holiday Special (kommande)

The Ewok Adventure
The Battle for Endor