Titeln, eller benämningen, som jag använder till dessa inlägg är precis så som du gissat (eller hur?) taget från den eminenta Jackie Chan filmen med samma namn. Anledningen till att jag valt att skapa en serie blogginlägg som belyser detta är för att försöka få ned på pränt vem jag är som person. Det här är inte någon existentiell personlighetskris utan mer ett ärligt försök att bena ut vad jag tycker i olika frågor, vad jag står för, mina värderingar och vad jag har för drivkrafter. Är de desamma som det jag visar utåt eller visar jag omedvetet upp en mask? Att känna sig själv och komma till insikt med vem man är och hur man agerar i olika situationer är fundamentalt för att lyckas med olika förehavanden och projekt. Därav dessa blogginlägg.

Love Archetypes, eller ”Kärleksarketyper”, vad är det? Bra fråga, för det visste inte jag heller. Besökte för ett tag sedan en kollega som hyr in sig på ett kontorshotell och där hade de en whiteboard där de som hyrde ett kontor kunde scanna en QR-kod vilket skickade dem till 16Personalities-testet, ni vet det som jag beskrev i inlägg 6 och 7 i denna bloggserie. När de gjort testet så kunde de sedan skriva upp vilken personlighetstyp de är och på så sätt lära känna varandra bättre – kul koncept! Hur som helst så hade de även en QR-kod med länk till ett annat test för att ta reda på vilken Kärleksarketyp man är, vilket ni hittar länk till här; The Love Archetype Test: find out your relationship type, så sagt och gjort så tog jag givetvis och gjorde det testet. Resultatet, vilket skall hjälpa en att bli mer medveten om vilken typ av person som man tenderar att attraheras av och skälen bakom detta, blev enligt följande för undertecknad:

Katalysatorn är engagerad, ärlig och lojal – en underbar kombination för långsiktiga relationer! De värdesätter också dessa attribut hos andra och längtar efter ett solitt, pålitligt partnerskap byggt på förtroende och stabilitet.

Väl i ett förhållande kan du vara det säker på att Katalysatorn kommer att hålla fast vid det, i vått och torrt. De värdesätter livets ”grundbultar”; struktur och soliditet – att hålla saker verkliga och jordnära. Medan andra kanske svävar iväg tycker Katalysatorn om att leva i nuet.

Precis som allt som allt solitt i livet så är de pålitliga och kommer att arbeta hårt med det som är viktigast för dem. De behöver engagemang och värdesätter en jordnära inställning till livet hos sin partner.

En sak att se upp för är dock att låta saker stagnera; förmågan att hålla saker färska är alltid en bra idé när man dejtar en Katalysator.

STYRKA: Produktiv, hårt arbetande, ger mycket, kapabel att försörja sig själv, gör det som krävs för att lyckas med det man vill uppnå, är pålitlig och söker lycka och välbefinnande i livet.

SVAGHET: Höga förväntningar på dig själv och andra, vilket kan betyda en tendens att förvänta dig för mycket av din partner. Strävar efter ”det perfekta”, vilket kan vara en oändlig kamp och kan leda till känslan av att saker aldrig blir bra nog. Kan ta livet och kärleken för seriöst.

DATING: Ideal dejt är middag på högklassig restaurang med kvalitetsvin och gott samtal. Extremt överdådig när det gäller dejting och värderar de finare sakerna i livet. En dejt planeras väl in i minsta detalj och är ej intresserad av att ”spela spel”.

FÖRHÅLLANDE: Mest pålitliga kärleksarketypen av dem alla och de som har turen att få vara med dig kan vara säkra på att du stannar, vad som än krävs. Gör det du säger och förväntar dig exakt samma sak i gengäld. Inte rädd för att ”kliva upp” och ta ansvar och är redo att bilda familj. Har en medfödd förmåga att tänka långsiktigt men behöver vara uppmärksam på att hålla saker fräscha eftersom det kan vara alltför enkelt för dig att orsaka stagnation i ditt förhållande.

Jag får ju allt tillstå att det stämmer in väldigt väl på mig. De förhållanden jag varit i har i stort varit långa och på gott och ont så har jag nog faktiskt hållit i dem lite för länge. Jag gillar en mer realistisk syn på saker och ting och jag tenderar definitivt att i långa loppet irritera mig på personer som inte ”lever i verkligheten”. Styrkorna och svagheterna är spot on och att jag inte gillar att ”spela spel” är korrekt. Dock kan jag inte påstå att jag planerar en dejt speciellt väl eller att jag föredrar de finare sakerna i livet. Inte heller att jag skulle föredra middag och samtal framför annat. Nä, jag är nog mer för att hitta på saker och inte planera för mycket. Att jag lätt faller in i rutin är nog sant, vilket väl beror på plikttrogenheten, och jag behöver definitivt fokusera mer på att hålla saker nytt och fräscht.

Sökaren värdesätter frihet, ibland på bekostnad av någonting annat. Det betyder inte att de inte kan ”slå sig till ro” men alla förhållanden med en Sökare behöver utvecklas – med en stänk av lek och äventyr!

De är medkännande och passionerad och blandar empati med spänning på ett mycket charmigt sätt! De flyger från en idé till en annan utan att blinka, vilket kan vara både spännande och krävande.

Deras behov av förändring är starkt och de älskar att lära sig nya saker. De drivs av att utvidga sitt egna medvetande och deras domän är förändring. Bästa råd är att tillåta Sökaren dem deras frihet till varje pris.

STYRKA: Extremt ambitiös, djupgående, klok och kan diskutera med de bästa. Hög moral och förväntar dig detsamma av andra, inte rädd att säga till någon som inte spelar enligt reglerna och du kommer kärleksfullt utmana någons tro och moral på jakt efter en högre sanning – eller bara en bra debatt! Optimistisk inför framtiden, även om det ser mörkt ut, och ibland kan vara bra att då och då att avsluta ett projekt eller en process innan du sätter igång med nästa.

SVAGHET: Tendens att vara dömande – både mot andra och dig själv. Tror sig veta som är rätt och vad som är fel – och medan du är lycklig att leva upp till dina egna höga krav kan du inte alltid förvänta dig att andra ska göra detsamma. Känner ibland en känsla av överlägsenhet, även om du kanske inte vill erkänna det, och kan ibland tro att du skulle gjort det bättre än någon annan. Fokusera på att vara kärleksfull istället för att ha rätt!

DATING: Middag för två kommer inte fungera vid varje tillfälle – Sökaren längtar efter äventyr, så variation och passion måste alltid finnas på menyn. Du är naturligt charmig och många lockas av din udda stil och inställning till livet. Du är ärlig, kanske till och med lite för ärlig ibland! Uppmärksammar de små, subtila sakerna som skulle passera de flesta förbi och är inte rädd för säg vad du tycker, om så bara som ett sätt att starta en konversation.

FÖRHÅLLANDE: Känslan av äventyr och stil är mycket attraktiv och – så länge ni kan hålla relationen fräsch – du kommer att göra alla möjliga roliga saker tillsammans med din partner. Du är inte precis hemmasnickrar-på-helgen-typen och den som har tur nog att få vara med en Sökare kommer sällan bli uttråkad. Du kommer sannolikt att gå all in samma dag som ni träffas – lovandes månen, stjärnorna och allt däremellan – men se bara till att hålla fötterna på jorden samtidigt. Låt en relation utvecklas naturligt och gradvis och få känslan av äventyr i de saker ni gör tillsammans.

Även Sökaren passar bra in på undertecknad, så att jag är det som andra typ stämmer nog rätt bra. Gillar definitivt att starta konversationer för sakens skull, kan definitivt vara dömande och jag är helt klart överambitiös i det mesta som jag företar mig. Jag är generellt en optimist och vill gärna tro att jag är empatisk, eller försöker vara i alla fall, och kan nog åtminstone vid vissa tillfällen vara charmig (tror jag). Visst tycker jag om att hitta på nya saker och har en tendens att kunna sväva i väg, åtminstone i fantasin, men vill gärna tro att jag står med båda fötterna på marken, därav kopplingen till Katalysatorn troligen.

För Romantikern handlar det om skönhet, komfort och nöje. De vet hur man skapar skönhet i sin miljö, hur man tar hand om och presenterar sig själva. De älskar att skapa ett hem och bjuda in andra för att njuta av det tillsammans med dem.

Romantikern har en medfödd känsla av harmoni; de vet hur man använder färg, smak och beröring tillsammans – och njuta av det helhjärtat. De är kärleksfulla och är inte rädda för att uttrycka hur de känner. Detta självförtroende för med sig en viss magnetism och Romantiker vet oftast hur de får det att fungera till deras fördel!

De riskerar att fastna i smekmånadsfasen, eller bli distraherad av sagofantasier, så Romantikern behöver anstränga sig för att hålla sig realistisk och jordnära i sitt kärleksliv.

Intressant att se att det mer är komplettering än ”lika barn leka bäst” som mina arketyper passar bäst ihop med. Jag skall alltså leta efter någon som vill olika saker mot mig själv när det gäller relationer. Någon som behöver det jordnära och realistiska som jag för med mig men som i sig själv för med sig andra aspekter.

Tidigare inlägg:
#1 DISC
#2 Personality & Psychology
#3 Chinese Zodiak
#4 Self Awarness
#5 Chiromancy
#6 16Personalities, del 1
#7 16Personalities, del 2
#8 Color Psychology
#9 The Big Five Aspect Scale, del 1
#10 The Big Five Aspect Scale, del 2
#11 The Big Five Aspect Scale, del 3
#12 The Big Five Aspect Scale, del 4
#13 The Big Five Aspect Scale, del 5
#14 Love Archetype